Hopp til innhold

Ernst Stavro Blofeld

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ernst Stavro Blofeld
KjønnMann
Født28. mai 1908
Død1981
StatsborgerskapHellas og Polen
Skuespiller
9 oppføringer
Anthony Dawson
Eric Pohlmann
Donald Pleasence
Telly Savalas
Charles Gray (gjelder for verket: Diamanter varer evig)
John Hollis
Robert Rietti
Max von Sydow
Christoph Waltz (gjelder for verket: Spectre)
Skapt avIan Fleming

Ernst Stavro Blofeld er en fiktiv person og en av erkefiendene fra James Bond-seriens bøker og filmer. Karakteren ble skapt av Ian Fleming og Kevin McClory. Blofeld er et ondskapsfullt geni og leder av den globale kriminelle organisasjonen Spectre, en organisasjon som hadde ambisjoner om verdensherredømme. Han kalles gjerne Number 1 noe som viser til ham som leder i et numerisk hierarki.

Blofeld opptrer i syv James Bond-filmer; From Russia with Love fra 1963, Thunderball fra 1965, You Only Live Twice fra 1967, On Her Majesty's Secret Service fra 1969, Diamonds Are Forever fra 1971 og For Your Eyes Only fra 1981. I sistnevnte får vi i sekvensen før rulletekst ved starten se en person som ligner Blofeld falle i døden. Han er også med i filmen Never Say Never Again, en ny versjon av Thunderball fra 1983. Sist var han med i No Time to Die fra 2021.

Fem skuespillere har hatt rollen som Blofeld i James Bond-filmene. Disse er Donald Pleasence, Telly Savalas, Charles Gray, Max von Sydow og Christoph Waltz. I de tidlige filmene fikk vi ikke se Blofelds ansikt, kun nærbilder der han klapper sin perserkatt.

Kilder[rediger | rediger kilde]