Ernst Günther av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hertug Ernst Günther

Ernst Günther, hertug av Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg (14. oktober 1609 i Beck – 18. januar 1689Augustenborg), var en sønderjysk hertug av den oldenborgske slekt, barnebarn av Hans den yngre av Sønderborg.

Han var tredje sønn av hertug Alexander av Slesvig-Holsten-Sønderborg og Dorothea von Schwarzburg-Sondershausen. Ernst Günther tok, i motsetning til flere av sine brødre, tjeneste under de danske konger, og var en trofast gjest ved hoffet. 15. juni 1651 giftet han seg på Københavns slott med sin kusine Augusta av Glyksborg. I 1660 grunnla han Augustenborg slott, oppkalt etter hertuginnen.

Hans enke overlevde ham til 1701, og hadde i følge hertugens testatemente rett til å disponere over godsene. Da parets eldste sønn Frederik var omkommet ved Steenkerke i 1692, og den nest eldste sønn Ernst August hadde konvertert til katolisismen, innsatte Augusta den yngste sønnen Frederik Vilhelm som enearving. Ernst August vendte senere tilbake til den lutherske tro, men testamentet ble, til fordel for Frederik Vilhelm, opprettholdt.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ernst Günther, Dansk biografisk Lexikon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ernst Günther, gravsted.dk