Ernst Thälmann-park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Ernst-Thälmann-park»)
Ernst Thälmann-monumentet i 2006

Ernst-Thälmann-Park er en park i sentrum av Prenzlauer Berg-distriktet i Berlin. Den ble anlagt i 1986 på et sted der det tidligere hadde ligget et kullgassverk og ble oppkalt etter den kommunistiske lederen Ernst Thälmann (1886–1944). Parken har en flate på 25 hektar, hvorav 16 hektar er rene park- og grøntområder.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Nærområdene (Kiezene) i Prenzlauer Berg. Parken ligger innenfor felt nr 7 på kartet

Parken er i vest avgrenset av Prenzlauer Allee og i øst av Greifswalder Strasse. I nord-syd strekker parken seg fra S-Bahn-traseen (Ringbahn) til Danziger Strasse.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Man når parken lettest gjennom S-Bahn (Ringbahn) over stasjonene Prenzlauer Allee, Greifswalder Strasse og med trikkelinjene M2, M4 og M10.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fabrikken som tidligere stod på stedet var bygget i 1874 og ble stengt i 1981. Den siste gassbeholderen ble demontert i 1984. I anledning feiringen av Berlins 750-årsjubileum, ønsket den østtyske regjeringen å få anlagt en bebodd park med et minnesmerke, basseng, planetarium, skole og bolighus for 4000 innbyggere. Parken ble innviet 16. april 1986 på Thälmanns hundreårsdag. At parkanlegget befant seg på et tidligere industriområde førte til at jorden der og grunnvannet var forurenset av cyanid, phenol og tjære. Dette måtte fjernes etter den tyske gjenforeningen.

Selv om det hadde vært mye diskusjon rundt navnet på anlegget stemte et flertall av stedets beboere i 1997 mot en navnforandring. I dag har parken offentlige hus såvel som kunstgallerier og et lite teater anlagt i et hus der administrasjonen i den tidligere gassfabrikken holdt til.

Minnesmerker og bygninger[rediger | rediger kilde]

Ernst Thälmann-monumentet er av bronse og har en høyde på 14 meter og en bredde på 15 meter. Det står på en sokkel av ukrainsk granitt. Det er 50 tonn tungt og består av 200 enkeltdeler. Hoveddelen av monumentet er en byste av Ernst Thälmann med høyre neve knyttet og holdt i været. I bakgrunnen sees en stilisert arbeiderfane. Til venstre for monumentet stod det opprinnelig bronsetavler med agitatorisk tekst. I de månedene monumentet ble laget var det ikke mulig for andre billedhuggere i DDR å få tak i bronse; alt gikk til Thälmann-monumentet.[1] Det ble laget av Lev Kerbel mellom 1981 og 1985.

Etter at monumentet ble innviet var det tallrike markeringer der; alltid på Thälmanns fødselsdag (16. april 1886) og årsdagen for drapet på Thälmann (18. august 1944).

Etter råd fra en komité av historikere (oppnevnt av Berlins Senat) skulle monumentet rives på 90-tallet. I stedet ble det til at man fjernet bronsetavlene med propaganda på sidene av monumentet. I årene etter ble monumentet ikke lenger vedlikeholdt og det var snart overmalt av tagging og graffiti. Dette førte til at beboere i Ernst-Thälmann-Park malte ordene «Eingekerkert, Ermordet, Beschmiert» («Innesperret, Myrdet, Tilsmusset») på monumentet som en protest mot det sakte forfallet.

I 2000 ble det dannet en gruppe som kaller seg Aktionsbündnis Thälmann-Denkmal. Gruppen satte seg som mål å få til en verdig behandlig av monumentet. Gruppen bestod av ulike venstreorganisasjoner i Berlin som PDS, DKP, KPD, KAZ, VVN-BdA og FDJ.

Aksjonsgruppen har siden sin grunnleggelse hatt to store samlinger i året foran monumentet. Ved disse anledningene har medlemmene også rengjort monumentet.

Siden 2006 har byen Berlin overtatt vedlikeholdet av monumentet. Imidlertid er monumentet alltid tilgriset og skifter således utseende fra uke til uke.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aussage von Professor Berndt Wilde vor der Kommission Kunst im öffentlichen Raum des Bezirks Pankow von Berlin am 4. 12. 2007