Ernest Cassel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ernest Cassel
Anders Zorn - Sir Ernest Cassel 1907.jpg
Sir Ernest Cassel i 1906, portrettert av Anders Zorn.
Født3. mars 1852[1][2]
Köln
Død21. september 1921[2] (69 år)
Brook House
Gravlagt Kensal Green Cemetery
Barn Amalia Mary Maud Cassel
Beskjeftigelse Kunstsamler, bankansatt
Nasjonalitet Tyskland, Sverige, Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Utmerkelser
10 oppføringer
Storbånd av Den oppadstigende sols orden, storkorsridder av Order of the Bath, storkorsridder av Royal Victorian Order, storkorsridder av Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, storkorskommandør av Nordstjerneordenen, 1. klasse av Den røde ørns orden, kommandør av Æreslegionen, Osmanieordenen, kommandør av 1. klasse av Vasaordenen, Kroneordenen

Ernest Cassell i Vanity Fair, 1899
Villa Cassel i Riederalp i Sveits.

Ernest Joseph Cassel (opprinnelig fornavn Ernst, født 3. mars 1852 i Köln, død 21. september 1921 i London) var en tysk-britisk forretningsmann. Han bodde fra 18 års alder i London der han virket som bankmann og også ble adlet. Han var også svært aktiv som forretningsmann i store deler av verden.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Cassel, som var av ashkenazi-jødisk bakgrunn, ble født i Köln. Hans far Jacob Cassel eide en liten bank, men Ernest ankom pengelens i Liverpool i England i 1869. Det tok han arbeid i en kornhandlerfirma. Med en veldig kapasitet for hardt arbeid og et naturlig forretningstalent havnet Cassel raskt i Paris der han arbeidet for en bank. Den fransk-tyske krig tvang ham til å flytte over til en bank i London siden han var født i Preussen.

I London begynte han i et bankierfirma og fra 1884 bedrev han egen bankiervirksomhet. Blant Cassels mange vellykkede finansoperasjoner kan nevnes at han reorganiserte Uruguays finanser, emitterte tre meksikanske lån og ett kinesisk, finansierte anlegget av demningsbygginger for Nilens regulering og i samband med dette grunnla National Bank of Egypt, og var sterkt interessert av Central London Railway.

Cassel grunnla dessuten State bank i Marokko og National bank i Tyrkia.

Cassel var en av kong Edward VIIs nærmeste venner og ble i 1902 medlem av Privy council.

Han var en av de mest velhavende menn i sin samtid, og ble også god venn med statsminister Herbert Asquith og Winston Churchill. I 1878 giftet han seg med Annette Mary Maud Maxwell i Westminster.[3] Deres eneste barn, Amalia Mary Maud Cassel (1879–1911), giftet seg med Wilfrid Ashley, 1. Baron Mount Temple.

Cassell konverterte til katolisismen ansporet av sin hustru. Ved edsavleggelsen til medlemskap i Privy Council valgte å bruke den katolske bibel.[4]

En stor del av sin formue tjente han på svenske kapitalinvesteringer. Han hadde emittert en del lån for byggingen av de svenske statsbanene, og fikk i den forbindelsen en forståelse av grängesbergsgruvenes betydning. Disse, som var mindre lønnsomme i utgangspunktet, ble etter at Cassel innførte Thomas-Gilchrist-prosessen for malmforedlingen, svært verdifulle. I 1896 deltok Cassel i opprettelsen av Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösunds Järnvägar, TGOJ.

Under første verdenskrig ble han, sannsynligvis på grunn av sin tyske bakgrunn, mistenkt for spionasje, en mistanke som viste seg ubegrunnet.

Cassel donerte nær 40 millioner kroner i velgjørende formål, deriblant penger til et fond som blant annet skulle oppmuntre Grängesbergs gruvearbeidere til å lese, gå på konserter og på annet vis bidra til utdannelse, og arbeiderne ved Malmberget og Kiruna malmfelt fikk over ½ million kroner. Deler av disse penger ble brukt til å bygge opp Cassels donation.

Da han døde i 1921 etterlot han seg en formue på mer enn 120 millioner kroner.

Cassel som kunstsamler[rediger | rediger kilde]

Cassel regnes blant de betydeligste kunstsamlere i den edvardianske epoken. Hans samling i Londons Park Lane omfattet, ved siden av malerier av van Dyck og Reynolds, især det såkalte Cassel Silver. Det dreier seg om et bestikksett, fra tidlig engelsk sølvsmedkunst, med enkeltdeler laget mellom 1496 og 1799. Nevnes kan for eksempel sjokoladekopper og en forgylt og forsølvet vannkanne. Ettersom ingen engelske museer hadde økonomisk kraft til å erverve alle delene av Cassel-sølvet, dannet åtte museer et interessekonsortium som kjøpte det og fordelte gjenstandene mellom seg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ the peerage, 9. okt. 2017, Rt. Hon. Sir Ernest Cassel, p157.htm#i1568
  2. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Ernest Cassel, w6n73s6g
  3. ^ GRO Register of Marriages: SEP 1878 1a 899 WESTMINSTER – Ernest Joseph Cassel = Annette Mary M. Maxwell
  4. ^ Thane, Pal (2008). «Cassel, Sir Ernest Joseph (1852–1921)». Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press. doi:10.1093/ref:odnb/32323. Besøkt 25. januar 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]