Erling Tambs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erling Tambs
Født25. mai 1888[1]Rediger på Wikidata
LarvikRediger på Wikidata
Død29. januar 1967[1] (78 år)
Gravlagt Undersbo kapell og gravlund[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Erling Tambs (født 25. mai 1888 i Larvik, død 29. januar 1967) var en norsk forfatter og seiler.

Han var bosatt i Larvik, i henholdsvis Sigurds gate 5 og Sigurds gate 14.

Familie[rediger | rediger kilde]

Tambs ble født som sjette barn av advokat Victor Emanuel Tambs og dennes hustru Dina. Som barn mistet han faren og en bror da de begge druknet under en seiltur.

Han var gift med Julie f. Jørgensen. Sammen fikk de barna Tony, Tui, Tormod og Hjerterud.[2]

Liv[rediger | rediger kilde]

Tambs tok femten år gammel hyre på en råseilbåt. Etter åtte år i langfart (til Australia) forsøkte han seg som sekretær, journalist, romanforfatter og importør i Oslo.

Sommeren 1927 kjøpte han en Colin Archer-skøyte som han døpte «Teddy». Omtrent samtidig traff han Julie Jørgensen, og paret giftet seg få måneder senere.[3] I 1928 la de ut på langtur med «Teddy». De måtte i all hemmelighet snike seg ut fra havnen, fordi myndighetene ikke ville la dem seile ut på grunn av manglende utsrustning på skipet.

Et knapt år etter starten ble deres sønn Tony født på Kanariøyene. Seks uker senere startet de Atlanterhavskryssingen. Over Trinidad og Panama nådde de Sydhavet. Cocos Island, Marquesasøyene og Selskapsøyene lå langs reiseruten. I 1931 ble datteren Tui født i New Zealand.

I 1932 dro Tambs-familien ut fra Auckland. En tid etter at de hadde forlatt New Zealand drev «Teddy» inn i steiner på Challengerøyas rev. Tambs skar løs Tony, som var fastbundet til relingen, og hoppet opp på et nes med sønnen. Julie ble skylt overbord, og kjempet seg mørbanket til land. Tambs reddet også Tui. Brenningene knuste skipet.

I 1935 annonserte Cruising Club of America en atlanterhavsregatta, og Tambs bestemte seg for å delta. Tambs kjøpte den tidligere redningsskøyta RS «Sandefjord», som i likhet med «Teddy» var tegnet av Colin Archer, og seilte med venner til Newport. I stormvær ble båten grepet av en enorm bølge. Den kantret, og én mann druknet. Med nødrigg nådde de målet på den andre siden av Atlanteren.

I 1937 ville Tambs nok engang seile i Stillehavet. For å fylle opp reisekassen måtte han chartre båten til ornitologer som ville utforske øya Tristan da Cunha. Tambs satte ikke foten på land en eneste gang, seilte i sirkel i månedsvis eller la bi og ventet på oppdrag. Syk av skjørbuk og med båten i elendig tilstand nådde familien Tambs Cape Town, hvor man på grunn av pengemangel måtte selge båten.

Erling Tambs døde i 1967.

Skuter[rediger | rediger kilde]

«Teddy»[rediger | rediger kilde]

«Teddy» var bygget i 1895. Hun hadde tidligere vært losbåt under navnet «Garibaldi», som Wilhelm Josefsens tredje Colin Archer-skøyte og andre «Garibaldi».

Erling Tambs kjøpte skøyten sommeren 1927 i Nevlunghavn.[4] Han ga den navn etter sigarettmerket Teddy, blant annet fordi han fikk økonomisk støtte av sigarettfabrikanten Tiedemands Tobak.[5]

I 1928 seilte Tambs «Teddy» på jordomseiling. Tambs utga i 1930 boken Fribytterferd til fjerne farvann om denne seilasen.[6] I 1933 ga han ut en ny bok om livet på tokt med «Teddy», den het På eventyr i Sydhavet. Tambs publiserte også en engelskspråklig bok om «Teddy».

RS «Sandefjord»[rediger | rediger kilde]

Sandefjord var en spissgatter, og hadde vært redningsskøyte i Redningsselskapets eie. Hun var rigget som gaffelrigget ketch, tegnet av Colin Archer. Den ble bygd i Risør i 1913.

Erling Tambs seilte også på langtur med RS «Sandefjord» (RS 28), og han har beskrevet turen i boka Hard Seilas.[7] På denne turen kullseilte «Sandefjord», dvs. hun tok forlengs salto i overhendig storm. Men båten klarte seg med mindre skader, og kom seg over Atlanteren.

I 1965 seilte hun i 21 måneder verden rundt og deretter langs norskekysten.

Sandefjord har i de senere år hatt hjemmehavn i Haugesund.

Bokutgivelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c http://www.disnorge.no/gravminner/bilde.php?id=5233157
 2. ^ «Erling Tambs - Historical records and family trees - MyHeritage». www.myheritage.no. Besøkt 22. februar 2017. 
 3. ^ Tambs, Erling (1930). Fribytterferd til fjerne farvann. Oslo: Aschehoug. s. 7–14. 
 4. ^ Tambs, Erling (1930). Fribytterferd til fjerne farvann. Oslo: Aschehoug. s. 7–8. 
 5. ^ Tambs, Erling (1930). Fribytterferd til fjerne farvann. Oslo: Aschehoug. s. 9. 
 6. ^ Tambs, Erling (1930). Fribytterferd til fjerne farvann. Oslo: Aschehoug. 
 7. ^ Tambs, Erling 1888-1967 (1939). Hard seilas. Oslo: Aschehoug. 
 8. ^ Tambs, Erling (1926). Trusten: roman. Oslo: Tønsberg. 
 9. ^ Tambs, Erling (1930). Fribytterferd til fjerne farvann. Oslo: Aschehoug. 
 10. ^ Tambs, Erling (1933). På eventyr i Sydhavet. Oslo: Aschehoug. 
 11. ^ Tambs, Erling (1935). Cocosøyas hemmelighet: en fortelling for gutter. Oslo: Aschehoug. 
 12. ^ Tambs, Erling (1939). Hard seilas. Oslo: Aschehoug.