Erkehertug Josef Ferdinand av Østerrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Joseph Ferdinand Salvator Austria 1872 1942 photo1895.jpg

Erkehertug Josef Ferdinand av Østerrike (født 24. mai 1872 i Salzburg, død 28. august 1942) var en østerriksk-ungarsk erkehertug, militær kommandant, og en tidlig talsmann for luftforsvar.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Ferdinand var sønn av Ferdinand IV, storhertugen av Toscana, og hans kone, Alice av Bourbon-Parma. Som det fjerde barn og andre sønn, antok Josef Ferdinand at det var hans eldre bror som skulle bli den neste storhertugen av Østerrike etter deres far. Men hans eldre bror gav opp kravet om tronen etter hans tallrike skandaler og dermed måtte den andre sønnen etterfølge sin far som storhertug av Toscana. Ferdinand studerte ved Maria Theresa Military Academy i Wiener Neustadt. Etter endt eksamen fra militærakademiet, begynte Ferdinand som løytnant i militæret den 18. august 1892. Etter ulike oppdrag med forskjellige infanteri-regimenter begynte Ferdinand som oberstløytnant i 1903. Fra 1895 til 1897, studerte Ferdinand i Wien. Fra 1905 til 1908, kommanderte erkehertugen et infanteri-regiment med grad som oberst.

Erkehertug Josef Ferdinand var opptatt av luftfart, som ikke ble tatt særlig alvorlig i militære kretser på denne tiden. Ferdinand var fascinert av ballonger allerede fra tidlig alder. I 1909, arrangerte Ferdinand en ballongferd fra hans egen gård i Linz til Dieppe i Frankrike. Ballong-turen varte i cirka seksten timer. I august 1914 tok Ferdinand over kommandoen over en hær-avdeling da han etterfulgte general Viktor Dankl von Krasnik, som hadde tatt kommandoen over en annen militær-avdeling.

Josef Ferdinand forble i kommandoen over tyske militære styrker frem tidlig i juni 1916. På denne tiden lanserte den russiske generalen Aleksej Brusilov en offensiv, kjent som Brusilovoffensiven som førte til at de tyske skyttergravene ble nærmest utslettet av det russiske bombardementet og de tyske tropper overga seg til de fremrykkende russiske styrkene. I lys av dette massive tilbakefallet insisterte den tyske overkommandoen på at Ferdinand ble fjernet fra kommandokjeden. Dermed gikk erkehertugen inn i en militær pensjonist-tilværelse, og han ble erstattet av en annen general.

Da nazistene okkuperte Østerrike i 1938, ble Josef Ferdinand arrestert sammen med mer enn 70 000 andre beboere av Wien. Ferdinand gikk gjennom mange avhør av Gestapo og sendt til konsentrasjonsleiren Dachau, hvor han satt fengslet i tre måneder. Forholdene i konsentrasjonsleiren ødela hans helse permanent. Josef Ferdinand ble frigitt og han levde en isolert tilværelse etter dette, under kontinuerlig overvåkning av Gestapo.

Ferdinand døde den 28. august 1942 i Wien, da han var 70 år gammel.

Kilder[rediger | rediger kilde]