Eritrea – Den arabiske liga forholdet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Eritrea er en av tre ikke-arabiske ligaen stater som har vedtatt arabisk som et offisielt språk, og er nærmest å bli en arabisk liga medlem, med Tsjad som har mange problemer med ligaen som en enhet, og Israel som den mest forhatte staten i den arabiske verden.

Observatør status[rediger | rediger kilde]

I 1993, etter selvstendighet vedtok Eritrea en politikk for å komme i kontakt med den arabiske verden, et trekk av flere intellekt i landet var delt på. Noen foretrakk å bli med den arabiske liga som observatør, andre ville bli medlem, mens andre kalte for ikke å få kontakt med den arabiske verden, ettersom Sudan er nord-vestlige for landene, Djibouti sør-øst, og den arabiske halvøy tvers på Bab el Mandeb.

I 2003,ble Eritrea til slutt enige om å bli med som observatør, og adoptere arabisk språk som offisielt språk, etter en president kunngjøring om at Eritrea ikke vil bli med noen regional organisasjon, forklarte at den arabiske liga mangler effektivitet.

Økonomiske sanksjoner[rediger | rediger kilde]

I 2010, sendte den eritreiske presidenten Isaias Afwerki, et brev til Den arabiske ligas generalsekretær Amre Moussa, og ba den arabiske liga å presse på for å fjerne de siste FN sanksjonene, over hele landet, etter at hans land ble anklaget for å støtte opprørere i Somalia.

Spenninger[rediger | rediger kilde]

Eritrea har vært i to kriger med Jemen, i en tvist over Hanishøyene i 1996 resulterte i en kort krig, og sammenstøt med Djibouti i 2008, over Ras Doumeira regionen, der den arabiske liga holdt en nødssituasjon sesjon i respons til kjemper og oppfordret Eritrea til å trekke seg fra grenseområdet.