Erik de Bruin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik de Bruin
Erik de Bruin.jpg
Født25. mai 1963 (56 år)
Hardinxveld
Beskjeftigelse Friidrettsutøver
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene
Utmerkelser
6 oppføringer
Q2281333 (1992), Q2281333 (1989), Q2281333 (1987), Q2281333 (1986), Q2281333, Q2281333 (1980)

Erik de Bruin (født 25. mai 1963 i Hardinxveld, Zuid-Holland) er en tidligere diskoskaster og kulestøter fra Nederland, som representerte Nederland i to OL på rad: 1984 og 1988.

De Bruin vant sølv i EM i 1990 og i VM i friidrett 1991. Han satte nederlandske rekorder både i diskos og kulestøt.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Junior[rediger | rediger kilde]

Erik de Bruin tok sin første internasjonale medalje under europamesterskapet for juniorer i in Utrecht i 1981. Med et diskoskast på 55,88 m kom han på tredjeplass etter Kamen Dimitrov fra Bulgaria (gull) og østtyskeren Thomas Christel (sølv).

Senior[rediger | rediger kilde]

Han representerte Nederland under sommer-OL i 1984 i Los Angeles, og endte med en åttendeplass i kulestøt med et støt på 19,65 m og en niendeplass i diskos med et kast på 62,32 m. Fire år senere deltok han for annen gang i et sommer-OL, denne gangen i Seoul, og tok der en niendeplass i diskos med et kast på 63,06 m.

De Bruin tok dessuten en sølvmedalje under Universiaden i 1989, europamesterskapet i 1990 og verdensmesterskapet i 1991.

Doping[rediger | rediger kilde]

I 1993 ble han testet positivt for testosteron, stanozolol og en for høy andel Human Choreon Gonadotrofine (HCG) i sin urin[1] etter Grand Prix i Köln. Selv om han senere ble frikjent av tuktkommisjonen i det kongelige nederlandske friidrettsforbundet KNAU, reduserte ikke IAAF straffen. De Bruin ble utestengt i fire år, som var den maksimale tiden. I begynnelsen ønsket han å forsvare seg mot utestengelsen via juridiske skritt, men etter at han innså hvor ulik denne striden ville bli ga han opp og la opp som friidrettsutøver.

Etter at han hadde avsluttet karrieren innen friidrett arbeidet han i flere år som sportskommentator for nederlandsk radio og fjernsyn, NOS. Dette samarbeidet ble avsluttet da han mistet troverdigheten sin når hustruen hans, den irske svømmersken Michelle Smith også ble involvert i en dopingaffære.[2]

Ekteparet slo seg etter dette ned i Kells i Irland, og er ikke lengre aktive innen sine tidligere idrettsgrener.

Personlige rekorder[rediger | rediger kilde]

Utendørs

Gren Prestasjon Sted Dato
Kulestøt 20,95 m (tidl. NR) Leiden 14. mai 1986
Diskos 68,12 m (NR) Sneek 1. april 1991

Innendørs

Gren Prestasjon Sted Dato
Kulestøt 20,60 m (tidl. NR) Dortmund 8. desember 1985

Nederlandske rekorder[rediger | rediger kilde]

  • Diskos – 68,12 m (Sneek, 1. april 1991)
  • Kulestøt – 20,95 m (Leiden, 14. mai 1986)
  • Kulestøt (innend.) – 20,60 m (Dortmund, 8. desember 1985)

Palmares[rediger | rediger kilde]

Kulestøt[rediger | rediger kilde]

  • 1984: Sommer-OL i Los Angeles – 19,65 m
  • 1985: Gull under Europacup C i Schwechat – 18,91 m

Diskos[rediger | rediger kilde]

  • 1981: Bronse under EM for juniorer – 55,88 m
  • 1984: Sommer-OL i Seoul – 62,32 m
  • 1985: Gull under Europacup C i Schwechat – 66,38 m
  • 1987: Gull under Europacup C i Aten – 62,48 m
  • 1988: Den 10. Sommer-Olympiaden – 63,06 m
  • 1989: Sølv under Universiaden – 64,40 m
  • 1990: Sølv under EM – 64,46 m
  • 1991: Sølv under VM – 65,82 m

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Redactie AW (1988) Vooruitblik Seoul Atletiekwereld nr. 14: KNAU
  • Werkgroep Statistiek KNAU (2003) Statistisch jaarboek indooratletiek, Seizoen 2002/2003 KNAU
  • Woestenburg, F. (05-01-'07) Tevreden in het heden. Dagbladet De Telegraaf
  • Werkgroep Statistiek KNAU (2007) Statistisch jaarboek 2006 KNAU

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]