Erik Schiødte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Schiødte
Erik Schioedte.jpg
Født26. august 1849[1]
København
Død9. desember 1909 (60 år)
København
Far Jørgen Matthias Christian Schiødte
Beskjeftigelse Arkitekt, skribent
Nasjonalitet Danmark

Erik Schiødte (født 26. august 1849Christianshavn, død 9. desember 1909 i København) var en dansk arkitekt, forfatter og kunstkritiker. Erik Schiødtes foreldre var museumsinspektør, senere professor Jørgen Matthias Christian Schiødte og Fylla (Maria) Hellmann. 15. november 1906 giftet han seg med Kaja Antoinette Schmidt i København. Hun var født 1. februar 1878 i København og grosserer Vilhelm Ludvig Schmidt og Henriette Cathrine Gulstads datter. Schiødtes urne er plassert på Bispebjerg Kirkegård i København.

Utdannelse og studiereiser[rediger | rediger kilde]

Han tok artium ved Metropolitanskolen i 1867 og ex. phil i 1868. Etter at han gikk ut fra C.V. Nielsens Tegneskole ble han opptatt ved det Kongelige Danske Kunstakademi i januar 1869, og ble uteksaminert derfra i desember 1875. Schiødte var en av Hans J. Holms elever og arbeidet for H.S. Sibbern under byggingen av Silkeborg kirke (1875–1877).

I 1882 reiste Schiødte til Tyskland og Italia, i 1889 til Paris, og senere reiste han på kortere studiereiser til Berlin, Oslo, Stockholm, Helsingfors og St. Petersburg. Mens han arbeidet for Kultusministeriet (kultur- og undervisningsministeriet) og det danske Nationalmuseet foretok han flere kortere reiser, blant annet til Færøyene der han besøkte kirkeruinen i Kirkjubøur og til Bornholm under restaureringen av Bodils Kirke. På Bornholm oppførte han et tilbygg i bindingsverk etter motiver fra kirkens gamle klokketårn. I 1904 ble han tildelt Akademiets stipend, og reiste igjen i Tyskland og Italia.

Virke som arkitekt[rediger | rediger kilde]

Han har oppført mange bolighus i København, Thisted og Holbæk. I den danske hovedstaden kan murermester Lichts villa på Philippavej 5 og Linnésgade 22 nevnes, her brukte han majolika til å dekorere fasadene med. Videre er Barnekowshuset i City (1900) og Journalistforeningens Stiftelse (1901) interessante arbeider. Blant andre fremtredende bygninger var fiskeribygningen til Utstillingen i 1888 (nå nedbrent) og dessuten Kontorbygningen, Toldbygningen og skibsprovianteringsbodene i Københavns Frihavn (1894). I disse har han, som i Lichts Villa, brukt teglstensmotiv fra de gamle herregårdene.

Andre aktiviteter[rediger | rediger kilde]

Etter brannen som herjet Christiansborg i 1884 ble Schiødte medlem av Bestyrelsen for Københavns frivillige Redningskorps og han var en av stifterne av Akademisk Arkitektforening. Videre arbeidet han med fra 1876 ved Nationalmuseet med tegning og oppmåling av kirkelige minnesmerker fra prehistorien og middelalderen, samt enkelte verdslige som Nyborg slott. Schiødte var medredaktør da H.B. Storcks tegninger av eldre nordisk arkitektur ble utgitt (1887–1893) og dessuten medlem av Censurkomiteen ved Charlottenborg i 1896. I 1902 ble han utnevnt til professor.

Han var også aktiv innenfor kunsthåndverk og industrielt design, både i form av møbler og mer dekorative elementer. Schiødte deltok på Charlottenborg Forårsudstilling 1883-94, Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i Kjøbenhavn 1888, Verdensutstillingen i Paris 1900, Rådhusudstillingen 1901 og Kunstnernes Efterårsudstilling i 1904.

Som forfatter og skribent leverte han mange bidrag til tidsskrift og andre publikasjoner, her viste han at han fulgte med på utviklingene i kunstneriske retninger og sørget gjennom hva han skrev for at det ble satt pris på. Blant artiklene han skrev var flere biografiske bidrag om kunstnere og arkitekter i Dansk biografisk Lexikon, 1. utgave 1887-1905, ved C.F. Bricka.

Arbeider[rediger | rediger kilde]

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Toldbygningen i Frihavnen tegnet av Poul Steffensen 1894

Restaureringer[rediger | rediger kilde]

  • Mølleporten i Stege (1895–96)

Dekorative arbeider[rediger | rediger kilde]

Litterære arbeider[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kunstindeks Danmark, 9. okt. 2017, Erik Schiødte, 10362

Litteratur[rediger | rediger kilde]