Erik Bøgh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Bøgh
Erik Boegh.jpg
FødtErik Nicolai Bøgh
17. juni 1822Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død17. august 1899[1]Rediger på Wikidata (77 år)
FrederiksbergRediger på Wikidata
Gravlagt Garnisons kirkegårdRediger på Wikidata
Søsken Carl BøghRediger på Wikidata
Utdannet ved Jonstrup Seminarium (–1841)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, dramatiker, låtskriver, komponist, lyrikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Utmerkelser Dannebrogordenens hederstegn (1892)Rediger på Wikidata

Erik Nicolai Bøgh (født 17. juni 1822 i København, død 17. august 1899 i København) var en dansk dikter og komponist . Han var sønn av en skolelærer Hans Henrik Bøgh og hans hustru Marie Dorothea, f. Miller. Bror av maleren Carl Bøgh (1827–1893). Han vokste opp i et kulturinteressert småborgerlig københavnerhjem, særlig var teaterinteressen stor.

I 1841 tok Bøgh lærereksamen på Jonstrup seminarium og jobbet deretter i noen år som lærer, blant annet i Fuglebjerg , der han også var kirkesanger. Etter en rekke uenigheter med hans overordnede, sognepresten, ble han ganske frustrert og avreagerte med å skrive poesi, og i september 1844 dro han sin vei og slo følge med det Miller-Olsenske teaterselskab som turnerte i Sverige . Selskapet ble snart oppløst og i en periode forsørget han seg ved å tegne portretter. I 1848 var han kommet til Värmland og ble nysgjerrig på Norge.

Bøgh i Norge[rediger | rediger kilde]

Bøgh dro til Christiania og leste i avisen at en av de norske vaudeviller ”Salonen eller Intrigen i Kræmmerhuset” hadde gjort stor lykke. Selv syntes han det var et ”ret tarvelig Dilletantearbejde” og han fikk mot til å prøve sine forfatterevner. I løpet av høsten fikk han oppført to vaudeviller på Christiania Theater: ”Ægtemandens Representant” og revyen ”Nytaarsfarcen”. Bøgh fikk straks stilling som anmelder i Christianiaposten, og i 1850 ble han gift med den norske Andrea Schøyen i Grue kirke.Hun var datter av kaptein Aslak Ludvig Schøyen til Schøyengaard.

Bøgh fikk oppsatt enda et par vaudeviller i Christiania, men den nasjonale opinion i Norge var sterkt i mot danske skuespillere og danske stykker på teateret, og han fant det best å dra tilbake til København. Hans ”Nytaarsfarcen” var den første inspirasjon til en norsk revytradisjon. En Time for sent er en av visene fra Nytaarsfarcen i 1848, og som senere ble kjent og sunget i den grad at den etter hvert ble oppfattet som folkevise.

Tilbake i Danmark[rediger | rediger kilde]

I København startet han som journalist, men snart tok arbeidet ved teateret hele hans arbeidskraft. Med sikkert dramatisk håndlag skrev han en rekke populære syngespill. Mange av sangene ble sunget i årevis etterpå.

Etter en serie av lengre tvister med styret gikk han av som direktør for Casino i 1860, umiddelbart etter at han hadde hatt stor suksess med stykket ”Grevinnen og hennes fetter” , som var en lett forkledd, ond satire av grevinne Danner med særlig et show med linjen "Jeg hater det, som steg fra dypet. dekket med en forakt."

Erik Bøgh skrev også en rekke humoristiske romaner og fortellinger. Han er gravlagt på Garnisonskirkegården.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kunstindeks Danmark, Kunstindeks Danmark kunstner ID 8760, besøkt 9. oktober 2017

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Uffe Andreasen (Paul Læssøe Müller) artikkel i Dansk biografisk Lexicon
  • Annie Foss, Erik Bøgh og københavnerliv paa hans tid. København [1920]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]