Erich Abraham Collin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erich Abraham Collin
Født26. august 1899
Berlin[1]
Død28. april 1961 (61 år)
Los Angeles[2]
Beskjeftigelse Sanger
Nasjonalitet Tyskland
Musikalsk karriere
Instrumentvokal
Stemmetypetenor
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Erich Abraham-Collin (født 26. august 1899 i Berlin, død 28. april 1961 i Los Angeles) var en tysk sanger, musiker og lærer som framfor alt var kjent som 2. tenor i den tyske vokalsekstetten Comedian Harmonists.

Collin kom fra en jødisk familie, men ble døpt kristen. Hans far var barnelege og hadde nær kontakt med Albert Einstein. Foreldrene skilte seg i 1902.

Erich Collins sangtalent ble tidlig oppdaget. En rik velgjører støttet ham med sangundervisning. Etter farens død i 1923 begynte han å studere musikk. Under studiet ble han kjent med Erwin Bootz, som introduserte ham for Comedian Harmonists i 1929. Der overtok han plassen som 2. tenor.

I årene 1929 til 1935 hadde Erich A. Collin stor kunstnerisk og økonomisk suksess med Comedian Harmonists.

Etter at Comedian Harmonists ble oppløst som følge av det nazistiske styrets forbud mot å la jøder opptre i Tyskland, dro Collin først til Paris der han registrerte foretaket Comedian Harmonists på nytt. Han dro deretter til Wien og dannet et eksilensemble sammen med de andre jødiske eksilantene Harry Frommermann og Roman Cycowski, etter hvert under navnet Comedy Harmonists.

I 1938 var Comedy Harmonists i ferd med å bli oppløst, og Collin slo seg ned i USA. Han forsøkte seg først som vinhandler i Los Angeles, men firmaet gikk konkurs i 1942. Gjennom farens tidligere, nære forbindelser med Albert Einstein fikk han stilling som lektor ved et universitet i New York, der han underviste i tidlig tysk musikk. I 1947 ble han gjenforent med sin kone og datter som han tidligere hadde måttet skille lag med på grunn av krigen.

Sammen med Harry Frommermann forsøkte han å starte et nytt sangensemble, men forsøket mislyktes på grunn av mangel på disiplin hos de nye medlemmene.

Fra 1956 drev han et lite verksted og ble selvstendig næringsdrivende. Han døde i 1961 under en blindtarmoperasjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. des. 2014

Litteratur[rediger | rediger kilde]