Erhard Milch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erhard Milch
Bundesarchiv Bild 183-2008-1016-507, Berlin, Europaflug, Erhard Milch, Theo Osterkamp.jpg
Erhard Milch og Theodor Osterkamp i 1934.
Født30. mars 1892[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
WilhelmshavenRediger på Wikidata
Død25. jan. 1972[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (79 år)
WuppertalRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, militær, flygerRediger på Wikidata
Embete Chief of Aircraft Procurement and Supply (19411944)Rediger på Wikidata
Søsken Werner MilchRediger på Wikidata
Parti Nationalsozialistische Deutsche ArbeiterparteiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det tyske keiserrike, Weimarrepublikken, Nazi-Tyskland, Vest-TysklandRediger på Wikidata
Gravlagt LüneburgRediger på Wikidata
Utmerkelser
14 oppføringer
Jernkorsets ridderkors, kommandør av 1. klasse av Finlands hvite roses orden, NSDAPs partimerke i gull, Anschlussmedaljen, Sudetenlandmedaljen, Memellandmedaljen, storoffiser av Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' orden, Æreskorset, storoffiser av Italias kroneorden, storkors av Føniksordenen, 1. klasse av Den hellige skatts orden, Den jugoslaviske krones orden, Sankt Savas orden, Den sivile fortjenstordenRediger på Wikidata
TroskapKeiserriket Tyskland Tyske keiserriket til 1918
Tyskland Weimarrepublikken til 1933
Tyskland Tyskland til 1945
VåpenartLuftwaffe
Tjenestetid19101945
Militær gradGeneralfeltmarskalk (1940)
KommandoerLuftflotte 5[5]
Dømt forForbrytelser mot menneskeheten[6]
Deltok iFørste verdenskrig, andre verdenskrig

Erhard Milch (født 30. mars 1892 i Wilhelmshaven, død 25. januar 1972 i Düsseldorf) var en tysk luftfartspioner og generalfeltmarskalk. Han hadde ansvaret for utviklingen av det som skulle bli Luftwaffe. Han hadde jødisk bakgrunn, noe som ble problematisk i forhold til hans posisjon i militæret under det tredje rike.

Milch ble etter andre verdenskrig dømt til livstid i fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Straffen ble omgjort til 15 år og han ble løslatt etter 9 år.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Milch var født i Wilhelmshaven som sønn av Anton Milch, en jødisk lege som arbeidet i Den tyske keiserlige flåte. Wilhelmhaven var på denne tiden en eksklave av Kongeriket Preussen hvor keiser Wilhelm I hadde etablert en hovedbase for Preussens voksende militære flåte.

Etter abitur gikk han i februar 1910 inn som fahnenjunker i feltartilleriet, og han ble i 1911 løytnant.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Han tjenestegjorde i første verdenskrig, og ble 1. juli 1915 overført til et luftkorps hvor han tilegnet seg kunnskaper om luftkrig. Han ble tildelt Jernkorset av første klasse og fra sent på høsten 1916 ble han utnevnt til oberleutnant og adjutant ved en flyskole i Kurland. Rett før krigen sluttet ble han utnevnt til hauptmann.

Mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter krigens slutt arbeidet han først i det såkalte politiflykorpset, men da dette ble lagt ned som følge av Versaillestraktaten, grunnla han et lite flyselskap i Danzig kalt Lloyd Luftdienst. I 1923 ble han direktør for Danziger Luftpost GmbH. Senere gikk han over til rivalen Junkers Luftverkehr. Som følge av fusjonen mellom disse ble Erhard Milch den første direktøren for Lufthansa.

Etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i 1933 ble Milch statssekretær i Reichsluftfahrtministerium. Her rapporterte han direkte til Hermann Göring.

Jøde i Det tredje rike[rediger | rediger kilde]

I 1935 ble det stilt spørsmål ved Milchs «etniske renhet» i henhold til Nürnberglovene fra samme år, da faren Anton Milch var jøde. Moren Clara hadde fødenavn Rosenau, og dette ble oppfattet som et germansk navn. Milch ville i så fall bli karakterisert som mischling, og hans karriere innen det nasjonalsosialistiske regimet ville ha vært over. Farens jødiske bakgrunn førte til en gestapo-etterforskning. Denne fikk Göring avsluttet ved å framskaffe en erklæring undertegnet av Milchs mor, en erklæring som sa at Anton faktisk ikke var Erhards og hans søskens kjødelige far. Angivelig skulle faren være Karl Brauer, hennes onkel.

Denne saken førte til Hermann Görings kjente utsagn om at «Wer Jude ist, bestimme ich» («det er jeg som bestemmer hvem som er jøde»).[7] Uansett, førte dette til ytterligere komplikasjoner da det senere kom fram at også Rosenau-familien også var jødisk, noe som utvetydig ville ha gjort Milch til jøde[8]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Ved utbruddet av andre verdenskrig kommanderte Milch luftvåpenets operasjoner under den norske kampanjen (Operasjon Weserübung) i egenskap av general. Etter slaget om Frankrike samme sommer ble han utnevnt til generalfeltmarskalk og generalluftfartsinspektør.

Krigsforbryterdomstol[rediger | rediger kilde]

I 1946 ble han tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Milchprosessen ble ført i Nürnberg av Det amerikanske militærtribunalet. Milch ble i 1947 dømt til livsvarig fengsel, som ble omgjort til 15 år i 1951. I 1954 ble han løslatt fra Landsberg fengsel under et amnesti.

Han levde deretter i Düsseldorf frem til sin død.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118582402, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000000335, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id milch-erhard, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 46689932, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ https://www.asisbiz.com/Luftwaffe/lfl4.html.
  6. ^ https://nuremberg.law.harvard.edu/documents/3159-judgment-of-the-tribunal?q=author:%22Nuremberg+Military+Tribunal+no.+2%22#p.1.
  7. ^ Holocaust-Referenz – tysk side om Holocaust
  8. ^ Se eksempelvis artikkel om Milch på Biographicon Arkivert 29. september 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]