Ephemeroidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ephemeroidea
Elveduskgjelledøgnflue Foto: Jean Pierre Hamon
Elveduskgjelledøgnflue
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ephemeroidea
Norsk(e) navn: duskgjelledøgnfluer
Hører til: døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 300 i verden, 13 i Europa, 2 i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:

Ephemeroidea er en familiegruppe av døgnfluene. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. De er utbredt i hele verden, unntatt Australia og på de kaldeste stedene som Antarktis og Arktis.

Flere av artene er modell for fluefiskere som binder fiskefluer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store døgnfluer (noen arter av Palingeniidae kan bli over 10 centimeter lange om man regner med haletrådene). De har to eller tre lange haletråder. Forvingene er mer eller mindre trekantede, med tallrike årer. Nymfene er lange og tynne, vanligvis med korte, kraftige bein. De fleste har lange, sigdformede mandibler som har frynser av lange hår som de bruker til å filtrere fødepartikler fra vannet. Trakégjellene er to-flikete med frynser langs kanten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse døgnfluene lever på nymfestadiet i ferskvann, vanligvis i rennende vann. De fleste har nymfer som garver i elvebunnen og lever av å filtrere næringen fra vannet. Levetiden som voksne er ofte meget kort, og de kan ha spektakulære masseklekkinger.

Systematisk inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

I Norge er det 2 arter. I 1993 ble det i bladet InsektNytt, publisert en liste[1], med forslag til norske navn på døgnfluene. Norsk entomologisk forenings foreslåtte navn står først i listen, andre norske navn er skrevet inn bak. Det forvirrende med norske navn er at ulike bøker bruker ulike navn og navnene kan variere med dialektene. De fleste nummer av InsektNytt kan lastes ned og leses på siden til Norsk Entomologisk forening [1].

Norsk entomologisk forening har også utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene (se kilde) tar for seg døgnfluelarvene.

Nomenklaturen følger Puthz.[2] Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johansen & Lunde, 1993
  2. ^ Puthz 1978.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]