Enterprise (tivoliattraksjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
"Enterprise" på TusenFryd, bilde er tatt i 2005. Attraksjonen ble åpnet sommeren 1988 og solgt i 2006.

Enterprise er en tivoli og fornøyeløsesparkattraksjon.

Attraksjon ble introdusert i 1972 av Schwarzkopf, og en forbedret utgave kom i 1973 fra Huss, som samme året fikk utstedt patent på attraksjonen. Til tross for at Huss ikke eide den opprinnelige inkarnasjon av attraksjonen fikk de utstedt patent.

Enterprise produseres av Huss, Schwarzkopf, og Heinz Fähtz, alle deler navnet Enterprise. Både tilhengere (mobile) og parkversjoner (stasjonære) er installert og i bruk. Enterprise var en av de mest populære attraksjonene fra 1970-tallet og 1980-tallet av typen Thrill ride.[trenger referanse]

Inntil tidlig på 1990-tallet var det bare i Tyskland over ti Enterpriser i drift. Attraksjonen kom også til Skandinavia, først til Sverige og Liseberg (1976), så senere til Norge og TusenFryd (1988). Enterprisen i Liseberg og TusenFryd er senere solgt, først den i Liseberg (1982) og siden den på TusenFryd (2005). Enterprise finnes fortsatt i fornøyelsesparken Bakken i Danmark.

Enterprise fra Huss[rediger | rediger kilde]

Space loop i den nederlandske fornøyelsesparken Drievliet er en Enterprise fra Huss

Da Schwarzkopf introduserte Enterprise i 1972, bestemte det tyske selskapet Huss at de skulle komme med en bedre utgave, av attraksjonen fra Schwarzkopf. I 1973 kom deres første Enterprise, som ble plassert i en tysk fornøyelsespark. Etter hvert fikk Huss patent på attraksjonen, noe som irriterte Schwarzkopf, som egentlig hadde introdusert attraksjonen. Huss har kun en modell, mens konkurrenten hadde fire, men det er tilsynelatende Huss som har solgt flest av denne attraksjonen. Både Enterprisen som sto på TusenFryd og på Liseberg, var fra Huss. Også den som står i Bakken er fra Huss. En utvidet versjon av Huss Enterprise kalles Skylab. Denne varianten består av femten firepersons gondoler.

Enterprisen fra Schwarzkopf[rediger | rediger kilde]

Den første Enterprise fra Schwarzkopf ble bygget i 1972, og i 1974 kom Enterprise II, som bare hadde en forandring, og det var at den hadde 16 gondoler for totalt 32 personer. I 1975 ble Enterprise III lansert, den hadde fått 21 gondoler. Enterprise III ble ikke like populær som I & II. 1978 kom en ny type, Enterprise IV, denne attraksjonen kom med 16 gondoler, men man fikk den i mobile og stasjonære versjonen. Det er denne typen man finner flest av på Tivoli, grunnet at den er lettere å frakte en modell: II. I alt over 20 av denne typen ble bygget. I Attractiepark Slagharen i Nederland finns en eldre versjon av Enterprise III i tillegg finnes én Enterprise III i den finske fornøyelsesparken Tykkimäki som har stått der siden 1999, og selve attraksjonen er over 30 år gammel.

Om attraksjonen[rediger | rediger kilde]

Enterprise har 16, 20 og eller 21 gondoler som er festet rundt et hjul som er mellom 18 og 22 meter i diameter, i hver vogn er det plass til inntil to personer. I starten begynner hjulet å gå rundt, og når det oppnår en fart på 14 runder per minutt, begynner en arm å løfte hjulet 90 grader. Dette gjøres ved at en stor hydraulikksylinder presser armen opp. Nå armen står 90 grader vil passasjerene utsettes for nok tyngekraft til at vedkommende kan sitte uten sikkerhetsbøyle opp-ned.

Enterprise på TusenFryd[rediger | rediger kilde]

Da planene om TusenFryd hadde kommet godt i gang ble det diskutert flere forskelige attraksjoner deriblant attraksjonen Enterprise. Tilslutt ble det i 1986-87 bestemt at TusenFryd skulle investere i en Enterprise, og valget endte på Enterprisen som det tyske selskapet Huss produserte. Produksjonen av Enterprise tok til i 1987, og den kom som en helt ny attraksjon tidlig i 1988, og var en av de aller første attraksjonen som ble montert i parken vinteren 1987/88. Attraksjonen var mobil, dette vil si at den lett kunne pakkes sammen og legges på henger. Men selv om dette var en mobil attraksjon, gravde TusenFryd ut plass til den, og gjorde installasjonen permanent. Mellom årene 1998-2002 hadde ikke attraksjonen lys, dette etter at et relé som styrte de blinkende lysene brant opp. Releet ble ikke byttet før sommeren 2002, og attraksjonen fikk tilbake de røde og hvite lysene samme året.

I 17 år sto attraksjonen ved Spøkelseshuset hvor den ruvet med det hvite hjulet før den høsten 2005, 18 år gammel ble solgt som delemaskin til Lindström Tivoli. Dette var en pålitelig attraksjon som det nesten aldri var noe feil med, og det var ingen ulykker knyttet til denne attraksjonen mens den var i parkens besittelse. I 2004 begynte den å kreve sitt med vedlikehold.

Lindström hadde selv en mobil Enterprise (produsert i 1986), som krevde vedlikehold, og planen var å bruke den gamle Enterprise som sto på TusenFryd som delemaskin til den som de hadde. Men etter kun en sesong bestemte tivoliet seg for å selge begge de to attraksjonene til en svensk showmann, Håkan Skogh. Ettersom han nå hadde to helt like attraksjoner, valgte han og bruke den ene Enterprisen (den som sto på TusenFryd) som delemaskin til den andre. Men restaureringen av Lindströms gamle attraksjon lot vente på seg, og dermed ble den gamle Enterprisen som sto på TusenFryd skånet demonteringen. Det eneste som ble tatt var gondolene som var i en mye bedre stand enn originalgondolene til den gamle Enterprisen til Lindström. Ikke så rart ettersom disse ble tatt inn hver vinter og ble oppbevart under tak gjennom vinteren.

Den 18. mai 2007 begynte den gamle Enterprisen til Lindström å brenne under en tur. Først to minutter etter at brannen først ble oppdaget, klarte tivolipersonalet å stanse de brennende gondolene. Mange passasjerer ble i panikk tvunget til å hoppe ut i fart, og totalt ble 40 personer skadd. Seks av dem fikk alvorlige brannskader, men ble senere skrevet ut av sykehuset. Hendelsen fant sted nord i Estland, i byen Rakvere. Det var det polske tivoliet, Tivoli Tuur (eid av et estlandsk firma) som hadde leid inn attraksjonen fra svensken. Dagen etter ble det klart at attraksjonen hadde fått omfatende skader på bærekonstruksjonen dette i tillegg til at fem gondoler hadde gått opp i flammer. Håkan Skogh skrotet store deler av den gamle Lindström attraksjonen til fordel for den gamle til TusenFryd som nå hadde stått og samlet støv i tre år. Den ble fraktet til Heby i Sverige. Hvor Håkan og en venn brukte et helt år og få den fullt restauret, med motoroverhaling m.m. Sommeren 2009 (22 år gammel) var den så god som ny. Alt av rust ble pusset helt ned og attraksjonen ble lakkert i originalfargene fra 1987, for uten om den grønne styreenheten (foten til attraksjonen) som ble lakkert i rosa farge samt utsmykket med flere hvite stjerner. Alt av lys og relé ble også overhalt. De valgte å beholde lysarmaturene, men de installerer LED-pærer, samt forandret fargene på lysene, og lyssetter plommen som nå hadde blitt rosa fra å være gul. Alle de tjue gondolene ble restauret med ny låsemekanisme, det vil si at antennen på taket forsvant og hullet ble lappet igjen. Ifølge den tyske produsenten, Huss skal dette være den eneste attraksjonen av sitt slag i verden som ble produsert med gondoler som hadde en antenne som åpnet låse mekanismen. De ønsket å fornye utsende på gondolene i 1986-87, men i 1988 gikk de tilbake til den gamle løsningen med å ha låsemekanismen mindre synlig under taket bak i gondolen (der hvor kjettingen var festet til taket). Tester viste at låsen kunne gå opp, hvis en fugl eller andre gjenstander traff antennen mens attraksjonen var i fart. Derfor valgte Huss å utstyre gondolen med en ekstra kjetting som hindre sikkerhetsgitteret å gå helt opp hvis hovedlåsen skulle gå opp under fart. Igjen så er det kun attraksjonen som sto på TusenFryd som hadde denne kjettingen. Samme mann solgte attraksjonen i 2009/10 til Troost-Spel (i Nederland), hvor den gikk fram til 2014. Attraksjonen fikk seg en ny tilhenger i 2010, ettersom den gamle hengeren (fra Lindström 1986) var i en så dålig forfatning, at det ikke lengre var forsvarlig å bruke den. Troost-Spel brukte bakgrunnsveggen og rampen som stammet fra Lindströms gamle Enterprise, dette solgte Lindströmsom Tivoli sammen med attraksjonene i 2006. Troost-Spel valgte å selge attraksjonen med vegg og rampe vinteren 2014/15 til fornøyelsesparken Hi-impact Planet Nigeria. Den er per 2022 forsatt i drift, i den samme parken i Nigeria .

Spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Produsentens navn: Enterprise
  • Produsent: Huss Tyskland
  • Åpnet: 11. juni 1988
  • Stengt: 2005 (men per 2018 er den i drift i Nigeria)
  • Type av attraksjon: Karusellhjul,
  • Hastighet: 80 km/t (3 sek)

Ulykker med Enterprise[rediger | rediger kilde]

På TusenFryd skjedde det aldri en eneste ulykke med Enterprise, men i USA ble en mann drept da vogna han satt i løsnet på en tur 17. oktober 1983. 22. september 2001 fikk to tenåringer mindre skader da den ene feste på en av gondolene brøt sammen på attraksjonen Zodiac i Thorpe Park i England. Gondolen slo gjentatte ganger i bakken mens attraksjonen gikk rundt, operatøren fikk stoppet attraksjonen men hendelsen ble tatt til retten. Ettersom attraksjonen hadde gitt fra seg gjentatte lyder mens den gikk. Dommeren kritiserte parken at de ikke hadde tatt disse lydene på alvor før ulykken var et faktum. Thorpe Park ble bøtelagt med 65 000£ i tillegg til saksomkostninger på 35 000£. Den 18. mai 2007 begynte Enterprise ved Tivoli Tuur i Estland å brenne under en tur, 40 personer ble skadet.