Enrique Líster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Enrique Líster
Enrique Líster 1936 (cropped).JPG
Født21. april 1907
Teo, A Coruña
Død8. desember 1994 (87 år)
Madrid
Gravlagt Cementerio Civil de Madrid
Utdannet ved Den internasjonale Lenin-skolen
Beskjeftigelse Politiker, militær, fagforeningsperson
Parti Partido Comunista de España
Nasjonalitet Spania
Utmerkelser 2. klasse av Grunwald-korsets orden

Enrique Líster Forján (født 21. april 1907 i Ameneiro, A Coruña, død 8. desember 1994 i Madrid), født Jesús Liste Forján, var en spansk kommunistisk politiker og offiser.

Før 1925 bodde levde han som en murer på Cuba, før han dro tilbake til Spania og ble med i Partido Comunista de España – det spanske kommunistpartiet. På grunn av sin deltagelse i den revolusjonære bevegelsen, måtte Líster gå i eksil i 1931, da den andre spanske republikken ble opprettet. Samme år deltok han i opprøret mot diktatoren Gerardo Machado på Cuba. Mellom 1932 og 1935 ble Líster trent på Frunze-militærakademiet i USSR, et av landets høyest respekterte akademier, og da den spanske borgerkrigen startet ble han med i den republikanske hæren.

Som en av republikkens høyere militære offiserer med kommandoen over 11. divisjon, var Lísters deltakelse viktig i beleiringen av Madrid og andre viktige militære operasjoner. Som divisjonskommandant hjalp han til med å stoppe nasjonalistenes angrep i slaget ved Jamara og spilte en viktig rolle i republikanernes motangrep i slaget om Guadalajara.

Líster blir ofte regnet som en av republikanernes krigshelter, hvis rykte som en dyktig militær kommandant baserer seg på hans rolle som kommandanten for 11ª División, som deltok i flere viktige slag. Brigadene under Lísters kontroll ble fort spesialbataljoner som utførte spesialoperasjoner. To eksempler på hans ferdigheter er da han inntok Brunete og hjalp dermed til å fange nasjonalistenes generalstab nesten uten egne tap og hans deltakelse i slaget om Teruel hvor han forvirret nasjonalisthæren. Begge disse aksjonene endte imidlertid med republikansk katastrofe, og avdelingen hans gikk i oppløsning 24. juli 1937 under sammenbruddet i Brunete og 400 av soldatene ble henrettet av republikkens styrker.

Den 11. divisjon møtte et stort nederlag da den mislyktes i å innta Fuentes de Ebro under Aragónoffensiven i den republikanske offensiven i Aragón i august 1937. Det internasjonale stridsvognregimentet mistet flesteparten av sine stridsvogner, og dette førte til et gjensidig hat mellom Líster og Juan Modesto, som kommanderte det 5. korps, som 11. divisjon var en del av, og som holdt Líster som ansvarlig for disse tapene. Han var en av de sentrale kommandantene i den mislykkede slaget ved Ebro, som var den siste republikanske offensiven under borgerkrigen, men denne slo helt feil.

Etter republikanernes nederlag i borgerkrigen flyktet Líster til Moskva. Senere kjempet han som en general for Den røde armé under andre verdenskrig, hvor han deltok i å bryte beleiringen av Leningrad i januar 1944. Ifølge Christopher Andrew og Oleg Gordievskij skal Fidel Castros etterretningssjef, Ramiro Valdés, ha kontaktet KGB i Mexico by sent i 1959, og sovjetrusserne skal ha sendt over ett hundre spansktalende rådgivere, inkludert Enrique Líster Forján, til å organisere komitéene for å forsvare revolusjonen på Cuba.

Líster var også en general i den jugoslaviske folkehæren, noe som gjør ham til en av få offiserer som har vært en general i tre forskjellige arméer.

I 1973 brøt han ut av det spanske kommunistpartiet og grunnla Partido Comunista Obrero Español – de spanske kommunistenes arbeiderparti. En del av bakgrunnen for dette var at den spanske kommunistpartiet fordømte USSRs invasjon av Tsjekkoslovakia under Prahavåren i 1968. Etter Francisco Francos død dro Líster tilbake til Spania i 1977 og ble igjen med i kommunistpartiet under den spanske overgangen til demokrati. Líster døde i 1994.