Enkeltpålogging

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Enkeltpålogging[1] (engelsk: single sign-on, SSO) er en autentiseringsmetode som gjør det mulig for en bruker å logge inn med én enkelt brukeridentifikasjon og tilhørende passord på flere relaterte, men uavhengige datasystemer. En velimplementert enkeltpålogging gjør det mulig for brukeren å logge inn én gang for å få tilgang til alle tjenester uten å måtte angi autentiseringsfaktorer på nytt.

En tilhørende funksjonalitet er enkeltavlogging (single sign-off) som innebærer at avlogging fra ett system medfører samtidig avlogging fra andre systemer som benytter samme pålogging.

Enkeltpålogging kan redusere risikoen for tilgang til tredjepart-nettsteder (føderert autentisering, federated authentication)[2] fordi brukerpassord ikke lagres eller administreres eksternt. Enkeltpålogging kan også reduserer "passordtretthet" hvor brukere må huske på mange forskjellige brukernavn og passordkombinasjoner. Det kan også redusere tiden det tar for å skrive inn passord på nytt for samme identitet,[2] og kan redusere kostnader til IT-støtte på grunn av færre henvendelser om glemt passord.[3] Enkeltpålogging har imidlertid også fått kritikk for sikkerhet og personvern.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Konfigurere brukerautentisering». www.ibm.com (norsk). 19. mars 2014. Besøkt 16. mars 2022. 
  2. ^ a b «Single sign-on and federated authentication». 
  3. ^ «Benefits of SSO». University of Guelph. Besøkt 23. mai 2014. 
Autoritetsdata