Enhancer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En ekstremt idealisert enhancer med ingen omtale av kromatin

En enhancer er en DNA region som kan øke uttrykkingen av et (eller flere) gen, men som ikke ligger like foran genet. En enhancer kan ligge langt unna genet det regulerer, opptil flere hundretusen basepar unna. Det kan ligge foran eller bak målgenet, eller til og med inne i et intron. Selv om enhanceren ligger langt unna målgenet når man måler i basepar, så kan DNAet i cellen være bøyd slik at regionene fysisk er i nærheten av hverandre. Transkripsjonsfaktorer som gjenkjenner sekvensene inne i enhanceren vil binde til den, og vil kunne binde til og påvirke RNA polymerasekomplekset ved promotoren.

Noen av de DNA sekvensene som har blitt best bevart gjennom evolusjonen, fra fisk til mennesker, fungerer som enhancere for gener som er viktige i fosterutviklingen.[1][2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Elgar, Greg. «Pan-vertebrate conserved non-coding sequences associated with developmental regulation». Briefings in Functional Genomics and Proteomics. Arkivert fra originalen 13. desember 2009.  Arkivert 13. desember 2009 hos Wayback Machine.
  2. ^ Nobrega MA, Ovcharenko I, Afzal V, Rubin EM. «Scanning human gene deserts for long-range enhancers». Science. 
  3. ^ Vista Enhancer Browser http://enhancer.lbl.gov/