Engelen i Arkhangelsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Engelen i Arkhangelsk
orig. Archangel
Forfatter(e)Robert Harris
SpråkEngelsk
Utgitt1998
OCLC41619497
ISBN 978-0-09-928241-9

Engelen i Arkhangelsk (orig. Archangel) er en roman av den engelske forfatteren Robert Harris, utgitt i 1998. BBC laget i 2005 en TV-serie av romanen med Daniel Craig i hovedrollen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historikeren Christopher Fluke Kelso deltar på en konferanse i Moskva. Der møter han en gammel mann ved navn Papu Rapava, som påstår å ha vært til stede ved Josef Stalins død. Umiddelbart etter Stalins død gjennomførte Lavrentij Berija angivelig tiltak for å sikre seg en svart notatbok, som antas å ha vært Stalins hemmelige dagbok. Rapava tilbrakte deretter mange år i en Gulag-leir i Kolyma, etter at sovjetiske myndigheter prøvde å få tak i Stalins dagbok.

Kelso oppdager til slutt notatboken, som Rapava hadde overlatt til datteren sin rett før han ble fanget, utsatt for tortur, og drept. Dagboken viser seg å egentlig være memoarene til en ung kvinne valgt av Josef Stalin til å være mor til hans hemmelige arving. Etter å ha fulgt en rekke spor, som til slutt fører til det avsidesliggende Arkhangelsk oblast, står Kelso endelig ansikt til ansikt med Stalins sønn.

Oppvokst i en gammel tømmerhytte fylt med Stalins personlige eiendeler, skrifter og tidligere taler, er sønnen en fysisk og ideologisk kopi av sin far. Det blir avslørt at sønnen tidligere hadde myrdet ett ektepar (og tidligere KGB-agenter) som hadde oppdratt ham fra han var spedbarn, fordi han mente at de var upålitelige. Unge Stalin hadde tidligere blitt fortalt at folk kom til å hente ham, når det var på tide for ham å ta kontroll over landet sitt.

Stalin overvinner en spesialstyrke-enhet sendt for å eliminere ham, noe som alarmerer Kelso om mannens hensynsløse og lidenskapelige bruk av vold. Kelso kommer seg unna om bord på et tog på vei mot Moskva. På hver tog-stasjon samles stadig større folkemengder for å være vitne til den tilsynelatende gjenoppstandelsen til den berømte diktatoren, og det ser ut til at mannen kan være i stand til å gå gjennom dørene til Kreml og overta kommandoen over nasjonen.