Engelbert Kaempfer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Engelbert Kaempfer

Engelbert Kaempfer (født 16. september 1651 i Lemgo i Tyskland, død 2. november 1716 i Lieme) var en tysk oppdagelsesreisende og lege. Ettersom han beskrev endel planter, er han i botanikken kjent under autorforkortelsen KAEMPF.

Kaempfer studerte medisin i Danzig, Krakau og Königsberg, kom i 1680 til Sverige, der brødrene Pufendorff tok seg av ham. Han var i 1683 lege på en svensk handelssendeferd som via Moskva dro til Persia. Der ble han i mange år, for så med et hollandsk skip å dra til Ceylon, Bengalen og Java. Han var i 1690 med den hollandske sendemann til Japan, og besøkte under reisen også Siam.

Etter to år i Japan vendte han tilbake til Java og derfra til Europa, men med et opphold i Kappkolonien underveis. Han ankom i 1694 til Holland, ble doktor i medisin i Leiden og bosatte seg deretter på sitt hjemsted (Lippe-Detmold).

Bare noen av hans etterlatenskaper er blitt utgitt. Han publiserte selv Amoenilates exoticæ (1712), og etter hans døds fulgte History of Japan and Siam (1727), Geschichte und Beschreibung von Japan (1777–79) og Icones selectæ plantarum, quas in Japonia collegit et delinearit Eng. Kæmpfer (1791).