Hopp til innhold

Enare träsk (innsjø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enare träsks beliggenhet i Finland

Enare träsk eller Enare[1] (svensk: Enare träsk[2]; finsk: Inarijärvi; enaresamisk: Aanaarjävri; nordsamisk: Anárjávri; skoltesamisk: Aanarjäuʹrr) er en innsjø nord for polarsirkelen i Enare kommune i finsk Lappland. Innsjøen er den største innsjøen i Sápmi og den tredje største i Finland med et areal på 1 040 km². Den er normalt islagt fra november til juni.

Høyden på sjøen varierer mellom 117 og 119 moh. ettersom vannstanden reguleres av det russiske Kaitakoski kraftverk ved starten av Pasvikelva. Enare träsk har utløp mot nord til Barentshavet, via Pasvikelva til Varangerfjorden.

Enare träsk er en grunn innsjø, med en gjennomsnittlig dybde på kun 15 meter, mens den største dybden er på 92 meter. Innsjøen har 3 318 øyer, hvorav de mest kjente er Hautuumaasaari («Gravstedsøya») og Ukonkivi («Gubbesteinen»). Gamle offerplasser er funnet på disse to øyene.

Tilløp[rediger | rediger kilde]

Enare träsks største tilløp er de to elvene Juutuanjoki, som munner ut i innsjøen ved Enare tettsted, og Ivalojoki, som munner ut ved Ivalo. Mange andre innsjøer i området har avløp til Enare träsk. Den største av disse er Mutusjärvi nordvest for tettstedet Enare. Andre er bl.a. Nitsijärvi, Paadarjärvi og Vuontisjärvi.[3]

Fiske[rediger | rediger kilde]

Enare träsk er en meget fiskerik innsjø. Blant de mange fiskeslag som finnes i sjøen, er ørret, røye, sik, lagesild, harr m.fl. Reeska er en dvergart av sik, hvis økologiske nisje opptas av lagesild i sjøer lengre sør.

Lagesild, saimenlaks og kanadarøye hører ikke til de opprinnelige fiskeartene i Enare träsk, men er blitt satt ut i sjøen av mennesker.[4] Bestanden av lagesild økte kraftig på 1970-tallet, og flere fiskere tok da opp lån for anskaffelse av fiskeutrustning. Lagesildbestanden kollapset imidlertid på mindre enn ti år.

En båt ved bredden av Enare träsk

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]