En vampyr i Brooklyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En vampyr i Brooklyn
orig. Vampire in Brooklyn
Generell informasjon
Utgivelsesår27. oktober 1995
Lengde100 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiWes Craven
ProdusentEddie Murphy
Mark Lipsky
MusikkJ. Peter Robinson
SjeffotografMark Irwin
KlippPatrick Lussier
Foran kamera
MedvirkendeEddie Murphy
Angela Bassett
Allen Payne
Kadeem Hardison
John Witherspoon
Zakes Mokae
Joanna Cassidy
Annen informasjon
BudsjettUSD14 million
TotalomsetningUSD19 751 736[1]
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

En vampyr i Brooklyn[2] (orig Vampire in Brooklyn, også kjent som Wes Craven's Vampire in Brooklyn) er en skrekk-komedie fra 1995 regissert av Wes Craven, og med et stjernegalleri bestående av Eddie Murphy, Angela Bassett, Allen Payne, Kadeem Hardison, John Witherspoon, Zakes Mokae og Joanna Cassidy.

Eddie Murphy skrev manus til filmen, sammen med Vernon Lynch og sin eldre bror Charles Q. Murphy. I tillegg til å spille hovedpersonen, spiller Murphy også en alkoholiker predikant og en stygg i kjeften italiensk gangster. Flmen ble produsert av film-selskapet Paramount Pictures, og ble publisert i USA den 27. oktober 1995.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Et forlatt skip krasjer inn i et skipsverft i Brooklyn, New York. En inspektør, Silas Green, finner skipet fullt av døde mennesker. Samtidig har Julius Jones, nevøen til Silas, problemer med noen italienske pøbler. Rett før de to pøblene skal drepe Julius, griper Maximillian, en vampyr som ankom med skipet, inn og dreper dem. Maximillian infiserer Julius med sitt vampyr-blod, og forvandler Julius til en ghoul. Maximillian forteller at han har kommet til Brooklyn på jakt etter Dhampir, datter av en vampyr som opprinnelig kommer fra samme øy i Karibien som Maximillian.

Dhampir viser seg å være NYPD-etterforsker Rita Veder, som fremdeles sliter etter dødsfallet til hennes psykisk syke mor (en paranormal forsker) noen måneder tidligere. Når hun og hennes kollega, detektiv Justice, skal undersøke drapene ombord på skipet, begynner Rita å ha hallusinasjoner om en kvinne som ser nøyaktig ut som henne, og hun begynner å stille spørsmål rundt morens fortid. Rita er helt uvitende om at moren hennes var en vampyr, og tror at hun begynner å utvikle psykske problemer akkurat som moren hennes. Maximillian forfører og myrder Ritas romkamerat Nikki. I tillegg kamuflerer han seg blant annet som predikant og kriminell. Max, i forskjellige forkledninger, villeder Rita til å tro at detektiv Justice overnattet hos Nikki. Etter å ha reddet Rita fra å bli kjørt ned av en drosje, tar Maximillian henne med på middag. Rita blir forført av hans sjarm. Men når de danser sammen, biter Maximillian henne.

Dagen etter kommer detektiv Justice hjem til Rita i leiligheten hennes, der Rita har sovet hele dagen. Han informerer Rita om drapet på Nikki, og ønsker å hjelpe Rita med å forstå hennes hallusinasjoner. Rita gir Justice et lidenskapelig kyss, men biter ham samtidig i nakken. I tillegg ser Rita at hennes refleksjon ser ut til å forsvinne i et speil, og innser at hun har blitt en vampyr. Hun konfronterer Max om endringene som skjer med henne, og innser at Max er ansvarlig for drapene som Rita og Justice etterforsker. Rita oppdager at faren hennes ble drept av vampyr-jegere, og denne hendelsen gjorde Ritas mor sinnssyk.

Max forsøker å overbevise Rita om at hun vil bli lykkelig som vampyr, i stedet for å bli værende i den menneskelige verden. Detektiv Justice ønsker å redde Rita fra Max, og søker hjelp fra Dr. Zeko, en vampyr-ekspert de besøkte tidligere i etterforskningen. Dr. Zeko nevner at han kjente Ritas mor fra flere år tidligere når hun gjennomførte undersøkelser om vampyrer fra De karibiske øyer, og Rita ble forelsket i faren til Rita. For å unngå å bli en vampyr, må Rita avstå fra å drikke blod fra et uskyldig menneskelig offer. Dr. Zeko gir detektiv Justice en eldgammel dolk med instruksjoner om å enten drepe Maximillian, eller risikere å bli drept av Rita.

Når Justice kommer frem til henne, ligger Rita i kisten til Max. Hun er nesten fullstendig omgjort til vampyr, og truer med å bite Justice. Justice og Maximillian slåss, og Justice mister den gamle dolken fra Dr. Zeko. Maximillian oppfordrer Rita til å drepe Justice, og fullføre transformasjonen til vampyr. Men Rita avviser livet som vampyr og kjører dolken gjennom hjertet til Maximillian. Dette får ham til å gå i oppløsning. Rita og Justice omfavner hverandre med et lidenskapelig kyss. I mellomtiden oppdager Julius Jones, som nå er i fullstendig forråtnelse, den gamle ringen til Maximillian. Han tar på seg ringen, og forvandles øyeblikkelig til et fullstendig medlem av de vandøde. Overlykkelig sier han til Silas: "Det er en ny vampyr i Brooklyn, og hans navn er Julius Jones!" De kjører ut i natten, til nye eventyr.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]