En kvinne i Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En kvinne i Berlin (originaltittel på tysk: Eine Frau in Berlin – Tagebuchaufzeichnungen vom 20. April bis 22. Juni 1945) er en publisert dagbok fra perioden 20. april til 22. juni 1945 i Berlin. Forfatteren er den kjente tyske journalisten Marta Hillers. På hennes egen oppfordring ble manuskriptet publisert anonymt for å beskytte henne selv. Hennes navn ble først kjent etter hennes død i 2001.

Dagboksnotatene gir en nøktern beskrivelse av livet i Berlin, sett med den kvinnelige forfatterens egne øyne, mot slutten av andre verdenskrig. Boken beskriver detaljer knyttet til hennes egne opplevelser som voldtektsoffer under Den røde armés angrep på og okkupasjon av Berlin. Hun beskriver i detalj arbeidet de overlevende sivile hadde for å overleve i kaoset som eksisterte.

Den var den tyske forfatter Kurt Marek (C. W. Ceram) som første gang gav ut boka, det skjedde i USA i 1954. Boka kom første gang på norsk i 1955 utgitt av Aschehoug, mens en ny utgave med forord av Antony Beevor ble utgitt i 2005 av N.W. Damm & Søn AS.

Boka ble filmatisert i 2008; En kvinne i Berlin (tysk tittel: «Anonyma – Eine Frau in Berlin»), med regi av Max Färberböck.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]