En klasse for seg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En klasse for seg
orig. A League of Their Own
Generell informasjon
Prod.landUSA
Lengde128 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPenny Marshall
ProdusentElliot Abbott
Robert Greenhut
ManusforfatterLowell Ganz
Babaloo Mandel
MusikkHans Zimmer
SjeffotografMiroslav Ondříček
KlippGeorge Bowers
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett40 million dollar
Totalomsetning132,4 millioner dollar[1]
Prod.selskapParkway Productions
DistributørColumbia Pictures
Premiere
  • 1. juli 1992 (1992-07-01) (USA)
Eksterne lenker

En klasse for seg (originaltittel A League of Their Own) er en amerikansk dramakomedie fra 1992. Filmen er regissert av Penny Marshall og handler om den amerikanske kvinneligaen i baseball som oppsto i USA under andre verdenskrig. Geena Davis, Tom Hanks, Madonna og Lori Petty spiller hovedrollene. Lowell Ganz og Babaloo Mandel skrev manuset, mens Hans Zimmer komponerte lydsporet. Madonna spilte også inn en låt til filmen, «This Used to Be My Playground».[2]

En klasse for seg ble innlemmet i National Film Registry i 2012, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress.[3] Ett av Hanks' replikker i filmen, «There's no crying in baseball!», ble kåret til det 54. beste filmsitatet av det amerikanske filminstituttet.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1943 sliter den amerikanske baseballigaen med at stadig flere spillere blir sendt i krigen. En gruppe kvinner ledet av søskenparet Dottie (Geena Davis) og Kit (Lori Petty) danner det første rene jentelaget i baseball og får den falmende baseballspilleren Jimmy Dugans (Tom Hanks) til å trene dem. Baseballdrømmen er ikke bare en dans på roser, og Jimmy minner laget sitt stadig vekk om at gråting ikke hører hjemme på baseballbanen. Baseball er tross alt hardt arbeid.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «A League of Their Own (1992)». Box Office Mojo. Besøkt 6. august 2018. 
  2. ^ Martin, Gavin (8. september 1992). «Madonna: 'I don't see anything pornographic about beautiful pictures of naked women'». The Guardian. Besøkt 6. august 2018. 
  3. ^ «Complete National Film Registry Listing». Library of Congress. Besøkt 6. august 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]