En fremmed kom for å hevne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En fremmed kom for å hevne
orig. I giorni dell'ira
Generell informasjon
Utgivelsesår1967
Prod.landItalia
Vest-Tyskland
Lengde114 min.
Språkitaliensk/engelsk/tysk
Bak kamera
RegissørTonino Valerii
ProdusentAlfonso Sansone
Henryk Chrosicki
ManusforfatterErnesto Gastaldi
Tonino Valerii
Renzo Genta
Basert påDer Tod ritt dienstags av Rolf Becker
MusikkRiz Ortolani
SjeffotografEnzo Serafin
Eksterne lenker

En fremmed kom for å hevne[1] (italiensk originaltittel: I giorni dell'ira) er en spagettiwestern fra 1967 regissert av Tonino Valerii med Lee Van Cleef og Giuliano Gemma i hovedrollene. Filmen var en internasjonal samproduksjon mellom Italia og Vest-Tyskland og ble dubbet til en rekke språk, blant annet engelsk.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Scott arbeider i den lille byen Clifton, Arizona. Han aldri har kjent faren sin, og vet bare at morens fornavn var Mary. De eneste to menneskene i byen som viser ham respekt og vennskap, er Murph Allan Short, og Blind Bill, en delvis blind gammel tigger. Når Frank Talby rir inn i byen og dreper Perkins, en av Scott`s mobbere, innser Scott muligheten til å endre livet hans, og bestemmer seg for å bevise sin verdi. Talby forlater snart byen for å gå etter Wild Jack, hans tidligere medarbeider, som skylder ham 50 000 dollar etter et ran. Scott følger etter ham, og Talby lar ham motvillig bli med - og samtykker i å lære ham viktige regler blant annet om duell.

Talby og Scott finner igjen Wild Jack, som påstår at han ikke har pengene lenger, fordi en gruppe tilsynelatende respektable borgere fra Clifton ranet ham for pengene, de samme innbyggerne som tidligere foraktet og mishandlet Scott. Det oppstår en skuddveksling og Scott overbeviser Talby om sine ferdigheter med en revolver. Etter å ha tatt hånd om Wild Jack`s gjeng, reiser de tilbake til Clifton, hvor Scott skifter navn til "Scott Mary" etter Talby`s forslag.

Scott viser frem ferdighetene for alle som var imot ham, og blir raskt en fryktet mann. Med Scott`s hjelp tar Talby over byen. Talby blir de facto sjef for byen, og Scott blir hans nestkommanderende. Scott`s gamle venn Murph forteller at Scott at han nå har blitt en trussel mot Talby, som begynner å bli gammel og ønsker å bosette seg i Clifton. Det blir snart konflikter mellom Talby og hans tidligere student.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Andre titler[rediger | rediger kilde]

Engelsk: Day of Anger, The Days of Wrath. Italiensk: I giorni dell'ira. Tysk: Der Tod ritt dienstags.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]