En amerikansk varulv i London

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En amerikansk varulv i London
orig. An American Werewolf in London
Generell informasjon
SjangerSkrekkomedie
Utgivelsesår1981
Prod.landStorbritannia
USA
Lengde1t 37 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegissørJohn Landis
ProdusentGeorge Folsey Jr.
ManusforfatterJohn Landis
MusikkElmer Bernstein
SjeffotografRobert Paynter
Foran kamera
Hovedrolle(r)David Naughton
Griffin Dunne
Jenny Agutter
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapUniversal Pictures
Premiere21. august 1981 (USA)
12. november 1982 (Norge og UK)
Eksterne lenker

En amerikansk varulv i London er en britisk-amerikansk skrekkomedie fra 1981 skrevet og regissert av John Landis. Spesialeffektene i filmen var så imponerende og var en av grunnene til at det ble opprettet en egen Oscar-kategori for dette.

Landis fikk ideen til filmen mens han jobbet i Jugoslavia som produksjonsassisten for Kellys helter som 19-åring. Han var vitne til en sigøynerbegravelse der de la hvitløk på kisten til den døde, for å hindre han i å stå opp igjen. Etter suksessen med filmene Deltagjengen og The Blues Brothers, gikk Universal Studios med på filmplanene. De ville opprinnelig ha Dan Aykroyd og John Belushi i hovedrollene, men Landis nektet og fikk bruke de skuespillerne han ville.
Scenene der hovedpersonen forvandles til en varulv var revolusjoneredne for tiden, og regnes fortsatt som et av de beste spesialeffektene på film. Dette skaffet sminkør Rick Baker den første Oscarstatuetten for visuelle effekter.

Filmen regnes som en klassiker innen skrekksjangeren. Den fikk en oppfølger i 1997, En amerikansk varulv i Paris.

Handling[rediger | rediger kilde]

To amerikanske studenter, David Kessler og Jack Goodman, er på ferie i England. På en slette i Yorkshire blir de angrepet av et stort dyr som dreper Jack og skader David. David blir sendt bevisstløs til et sykehus i London, og når han våkner husker han ingenting. Men han ligger der, blir han oppsøkt av den døde Jack, som forteller at de ble angrepet av en varulv og at David kommer til å bli forvandlet til en ved neste fullmåne og at han dermed må begå selvmord før dette skjer.

Når David blir skrevet ut, flytter han inn hos sykepleieren Alex Price, som han har fått et godt øye til under oppholdet. Han er i leiligheten hennes når fullmånen stiger og han blir en varulv. Han ender på et slaktetokt rundt i London, før han våkner naken i London Zoo uten å huske noe. Natten etter vender Jack tilbake sammen med Davids døde ofre for å be han begå selvmord en gang til

Men David vil fortsatt ikke dø, og en måned senere blir det en ny drapsrunde. Men han blir trengt opp i et hjørne av politiet, der også Alex kommer for å fortelle han at hun elsker han. Når David så går mot Alex, blir han skutt og når han dør blir han gradevis til et menneske igjen.

Roller[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]