En amerikansk tragedie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
An American Tragedy Theodore Dreiser dust jacket.jpeg
Grace Brown.

En amerikansk tragedie (An American Tragedy) er en roman av den amerikanske forfatteren Theodore Dreiser. Det er hans mest kjente verk og kom ut i 1925.

Romanen skildrer 1920-tallets samfunn og de sosiale problemer som er knyttet til dette. I denne romanen finner vi en del naturalistiske trekk, bl.a. tragisk slutt og beskrivelse av det fattige miljøet. Romanen dreier seg rundt antihelten Clyde Griffiths.

Romanen er basert på en historisk hendelse. 11. juli 1906 ble den 20 år gamle tekstilarbeidersken Grace Brown funnet myrdet i Moose Lake i Adirondacks nord for New York. Hun hadde møtt kjæresten sin, Chester Gillette, mens de begge jobbet på Gillette skjortefabrikk i Cortland som hans farbror eide. Gillette var vokst opp med foreldre som arbeidet for Frelsesarmeen, mens Brown var vokst opp på gård og kom til Cortland for å passe sin søsters barn. Våren 1906 fortalte hun Gillette at hun var gravid. Han ba henne da med til Moose Lake på noe hun oppfattet som deres bryllupsreise. I stedet slo han henne i hjel med en tennisracket under en rotur på innsjøen.[1] Det ble slått alarm da robåten ikke kom tilbake til utleieren. Letemannskaper dro ut i en dampbåt, og snart ble robåten funnet med bunnen i været. En gutt fikk øye på noe på sjøbunnen og ga seg ikke før bylten ble dradd opp. Det var den døde Grace Brown, med fryktelige skader på pannen og munnen.[2]

Chester Gillette ble snart funnet og arrestert, og det oppstod ren lynsjstemning da folk fikk høre kjærlighetsbrevene Brown hadde skrevet til ham, opplest i retten. Gillette ble dømt til døden for drapet og henrettet. Saken studeres fremdeles i dag som et eksempel på bruk av indisier i en fellende dom. Den er også tema for en rekke spøkelseshistorier og folkesanger i Adirondacks.[3]

An American Tragedy ble omarbeidet til skuespill første gang i 1926, filmatisert i 1931[4] og igjen i 1951, A Place in the Sun («En plass i solen») og vant seks oscarstatuetter.

I 2005 satte Metropolitan Opera i New York opp Tobias Pickers opera om tragedien.[5]


Referanser[rediger | rediger kilde]