Emu Plains (New South Wales)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Emu Plains
LandAustralia Australia
DelstatNew South Wales New South Wales
StorbyområdeSydney
LokalstyreCity of Penrith
Areal7,92 km²
Befolkning8 000 (2006)
Bef.tetthet1 010,1 innb./km²

Emu Plains er en bydel i Sydney, i staten New South Wales i Australia. Emu Plains er lokalisert 58 kilometer vest for sentrum av Sydney, i kommunen City of Penrith og er endel av Greater Western Sydney-regionen.

Emu Plains ligger på den vestlige bredden av elven Nepean River, ved foten av Blue Mountains.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aboriginerkultur[rediger | rediger kilde]

Før europeisk bosetting var Emu Plains grensen mellom det Sydney-baserte Darug-folket og det Southern Highlands-baserte Gandangara-folket, hvis land strakte seg inn i Blue Mountains. Det lokale Darug-folket var kjent som Mulgoa og levde som jægere og samlere styrt av tradisjonelle lover som tok utgangspunkt i Drømmetiden. De bodde i hytter laget av bark kalt 'gunyahs', jaktet kenguruer og emu, og samlet yam, bær og andre lokale planter.[1]

Europeisk bosetting[rediger | rediger kilde]

De første britiske utforskerne som besøkte området beskuet og målte opp området i 1790, og gav det navnet Emu Island etter å ha sett emuer i området som de feilaktig trodde var en øy i elven Nepean River. Området ble først referert til sitt nåværende navn av guvernør Lachlan Macquarie i 1814 når William Cox begynte å bygge vei over Blue Mountains derfra. En offentlig gård med straff-fanger ble etablert i 1819. Den ble stengt i 1832 når ytterligere bosetting i Emu Plains tiltok.[2]

Emu and Prospect Gravel and Road Metal Company begynte i 1880-årene med utvinning av elvesteiner fra Nepean River til bruk i betong og veifylling. Et jernbanespor som etterhvert ble utvidet til en full linje ble etablert fra hovedlinjen Western Line til Emu Plains i 1884. Egne tog fortsatte til steinbruket frem til 1967, men all transport til og fra steinbruket med tog stoppet i 1993.[3]

Handelssentrum[rediger | rediger kilde]

Hovedstedet for handel er Centro Lennox, tidligere kjent som Lennox Shopping Centre, oppkalt etter David Lennox.

Transport[rediger | rediger kilde]

Emu Plains stasjon er lokalisert på Western Line av CityRail nettverket. Det er den siste stasjonen for bydelstogene, med neste stasjon til vest, Lapstone, vanligvis ansett som endel av Intercitylinjen. Selv om det er langt fra sentrum av Sydney går det mange ekspresstog fra Emu Plains til sentrum. Blue Mountains Bus Company har også busslinjer i bydelen.

Emu Plains nåes fra Penrith via Great Western Highway. Fra lenger vest nåes bydelen best via M4 Western Motorway. Reiser en østover fra Blue Mountains kjører en via Great Western Highway.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Den lokale offentlige barneskolen er Emu Plains Public School og ungdoms-/videregående skolen er Nepean High School. Det er også en privat katolsk barneskole, Our Lady of the Way, og en privat ungdoms-/videregående skole, McCarthy Catholic College.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Demografi[rediger | rediger kilde]

Folketellingen i 2006 viste at Emu Plains hadde 7944 innbyggere. Aldersprofilen og andre fakta var lik resten av det nasjonale gjennomsnittet for Australia. Flesteparten var født i Australia (79%) med resten stort sett fra engelsk-språklige land som England eller New Zealand. Det var flere hus (75%) og færre leiligheter (7%) enn det nasjonale gjennomsnittet, mens median inntekten ($536 per uke) var litt høyere enn snittet ($466).[4]

Kjente innbyggere[rediger | rediger kilde]

  • Edwin Evans (1849–1921), Australsk cricketer
  • Sir Francis Forbes (1784–1841), Høyrettsdommer i New South Wales, som bygget huset Edinglassie i Emu Plains
  • Gerald (1905–1962) & Margo (1908–1978) Lewers, artister som donerte huset sitt til Penrith Regional Art Gallery
  • Toby Ryan (1818–1899), tidlig landholder, sportsmann og politiker

Styresett[rediger | rediger kilde]

Frem til 1963 var Emu Plains en del av Blue Mountains City Council men ble siden overført til Penrith City Council. På delstatsnivå er bydelen en del av Electoral district of Penrith, representert av Labors Karyn Paluzzano. Føderalt er Emu Plains en del av Lindsay, representert av Labors David Bradbury.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dharug Aboriginal History». Christopher Tobin. Arkivert fra originalen 2007-09-29. Besøkt 26. juli 2007. 
  2. ^ «Penrith Local Suburb Profiles - Emu Plains». Penrith City Council. Arkivert fra originalen 2007-09-01. Besøkt 26. juli 2007. 
  3. ^ Sydney's Forgotten Quarry Railways Oakes, John ISBN 0 9757870 3 9 pp38-52
  4. ^ Mal:Census 2006 AUS

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]