Emscher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Emscher
Emscher
Emscher i Recklinghausen
Land Tyskland Tyskland
Delstat Nordrhein-Westfalen
Lengde 84 km 
Nedbørfelt 860 km² 
Middelvannføring 16 /s 
Start Øst i Ruhrområdet
Munning Samløp med Rhinen

Emscher er en elv i Ruhrområdet i Nordrhein-Westfalen i Tyskland, og en av sideelvene til Rhinen fra høyre med en lengde på 84 km og en vannføring på 16 m³/s. Den har sitt utspring i Holzwickede, øst for byen Dortmund, og renner så vestover gjennom Ruhrområdet. Byer langs Emscher er Dortmund, Castrop-Rauxel, Herne, Gelsenkirchen, Essen, Bottrop, Oberhausen og Dinslaken, der den munner ut i Rhinen.

Elven er det geografiske senteret i dette store industriområdet med 5 millioner innbyggere, og er av den grunn biologisk død, og den var allerede en åpen avløpskanal på slutten av 1800-tallet. På grunn av gruvedrift har landskapet endret seg og den naturlige elveleia, og dermed har munningen ut i Rhinen flyttet seg nordover to ganger. Et stort moderne kloakkbehandlingssystem ved munningen gjør at vannet fra Emscher som renner ut i Rhinen likevel har akseptabel kvalitet.

Siden begynnelsen av 1990-årene har det pågått et stort prosjekt for å gjenopprette den naturlige tilstanden til elven. For kloakken blir det bygget store underjordiske rørledninger langs hele Emscher. Den første delen som skal tilbake til den naturlige tilstanden er i byen Dortmund. Det totale prosjektet koster flere milliarder euro og skal være ferdig innen år 2014.