Emomalii Rahmon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Emomalii Rahmon
FødtЭмомалӣ Шарифович Раҳмонов
5. oktober 1952 (71 år)
Sovjetunionens flagg Kulob, Tadsjikistan, Sovjetunionen
BeskjeftigelseGårdbruker
Utdannet vedNasjonaluniversitetet i Tadsjikistan (–1982)
EktefelleAzizmo Asadullayeva
BarnRustam Emomali
Ozoda Rahmon
PartiFolkets demokratiske parti i Tadsjikistan (1994–)
Sovjetunionens kommunistiske parti (–1991)
Communist Party of the Tajik Soviet Socialist Republic (–1991)
Communist Party of Tajikistan (19911994)
NasjonalitetSovjetunionen
Tadsjikistan
Utmerkelser
21 oppføringer
Helt av Tadsjikistan
1. klasse av Trestjerneordenen
1. klasse av Ordenen for fortjenester
1. klasse av Jaroslav den vises orden
Dostyk-ordenen av første klasse
Nishan-e-Pakistan
Heydar Aliyevordenen
Republikken Serbias orden
Mubarak den stores orden
Medaljen for tiårsjubileet for Astana
Aleksander Nevskij-ordenen (2017)
Ærespistolen
Parasat-ordenen
Order of El-yurt hurmati
Samveldeordenen
3. klasse av Fedrelandets fortjenstorden (2022)
Den gylne ørns orden
Trestjerneordenen
Nøytralitetens orden
Q16683281
Duslikordenen
Tadsjikistans president
20. november 1992
ForgjengerRahmon Nabiyev
Signatur
Emomalii Rahmons signatur

Emomalii Rahmon (tadsjikisk: Эмомалии Раҳмон eller امامعلی رحمان) (født 5. oktober 1952) er en tadsjikisk politiker. Han har vært statsoverhode siden 1992 og Tadsjikistans president siden 1994. Han representerer Folkets demokratiske parti i Tadsjikistan, HDKT.

Veien til makten[rediger | rediger kilde]

Han ble født inn i en bondefamilie i Dangara, som ligger i Kulob oblast, i dag en del av Khatlon-provinsen. Som apparatsjik (funksjonær i kommunistpartiet) som jobbet seg opp gjennom nomenklaturaen, var hans første kilde til makt stillingen som formann i den kollektive, statseide gården i hjembyen Dangara.

I 1990 ble han valgt inn som folkerepresentant i Tadsjikistans høyesterett. President Rahmon Nabiyev fratrådte sin stilling i august 1992, fordi han fryktet for sitt liv under de store protestene mot regjeringen. Akbarsho Iskandarov, som var talsmann for Sovjetunionen, tok over som fungerende president, men trakk seg i november i et forsøk på å redusere uroen i befolkningen. Rahmonov var da talsmann for parlamentet, og tok over som regjeringssjef.

6. november 1994 ble Rahmonov valgt til den nyetablerte stillingen som president for Tadsjikistan, og ble tatt i ed 16. november. Etter en grunnlovsendring ble han gjenvalgt 6. november 1999, med 97 % av stemmene. Presidentperioden var da satt til 7 år. 22. juni 2003 vant han en folkeavstemning, der det ble besluttet at presidenten skal kunne stille til gjenvalg to ganger etter en presidentperiode. Opposisjonen hevder at dette grunnlovstillegget var så skjult at det grenset til valgfusk.

6. november 2006 ble Rahmonov gjenvalgt som president, med ca. 79% av stemmene.[trenger referanse]

Rahmonov overlevde i april 2007 et attentatforsøk i Khujand, og har også stått imot to forsøk på statskupp; i august 1997 og november 1998.[1]

Han er gift med Azizmo Asadullayeva, og sammen har de ni barn.

Navnebyttet[rediger | rediger kilde]

I mars 2007 ble det rapportert at Rahmonov hadde byttet etternavn til Rahmon. Han fjernet m.a.o. endingen -ov, som er en russisk ending som ble lagt til fedres fornavn i Russland, for å danne gutters etternavn. Han oppfordret samtidig andre tadsjikere til å følge hans eksempel, for å gjenfinne sine kulturelle og nasjonale røtter.[2] Presidentskapets offisielle nettsted brukte konsekvent navnet Eomali Rahmonov fram til 20. mars 2007, men Emomalii Rahmon etter denne datoen, uten at de oppgir noen grunn til endringen.

Den ekstra ien på slutten av fornavnet er en persisk endelse som gjør at navnet betyr "Emomali fra Rahmon".

Rahmon og tadsjikisk kultur[rediger | rediger kilde]

Rahmon overtalte UNESCO til å erklære året 200204 til å være det tredje tusenåret etter Zarathustras fødsel. I sin bok, The Tajiks in the Mirror of History, påstår han også at Zarathustra var en tadsjiker fra Baktria. Han skriver:

Mange av prinsippene i Zoroastrismen har satt et varig preg på tadsjikernes sinn. De har tatt vare på prinsippet om å ikke drepe dyr når de er drektige, og ikke hogge trær når de blomstrer. Vann, jord og ild må beskyttes fra urenhet. Duftene fra velluktende urter brukes fortsatt for å holde sykdom og onde krefter borte.

Disse og andre eksempler er med og beviser at hvert eneste tadsjikiske hjem fortsatt har spor av Zarathustras lære.

La oss håpe at tadsjikerne fortsatt vil leve under Zarathustra, sannhetens og lysets profet, sin åndelige veiledning i det nye millenniet.

[trenger referanse]

Rahmon er sunnimuslim, og foretok hajj ved å reise til Mekka i mars 1997. Han har oppfordret til tettere bånd til andre muslimske land i regionen, særlig de persisktalende landene Iran og Afghanistan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]