Emmerich Kálmán

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Byste av Imre Kálmán i fødebyen Siófok

Emmerich Kálmán eller Imre Kálmán [ˈimrɛ ˈkaːlmaːn] (født 24. oktober 1882 i Siófok Ungarn, død 30. oktober 1953 i Paris) var en ungarsk komponist særlig kjent for sine operetter.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Kálmán ble født i Siófok ved bredden av Balatonsjøen i daværende Østerrike-Ungarn. Han studerte musikk i Budapest samtidig med Béla Bartók og Zoltán Kodály under Hans Kössler. En sykdom i hans høyre hånd forhindret ham fra å bli konsertpianist som han egentlig ville. Isteden ble han musikkritiker og komponerte blant annet sanger, klavérstykker og også symfonier. Alt i 1917 ble han tildelt byen Budapests Franz-Joseph-pris. Etter at hans første operette Tatárjárás ble en suksess i Budapest i 1908 flyttet han til Wien og gjentok snart suksessen, ikke minst med Czardasfyrstinnen (1915), Grevinne Mariza (1924) og Sirkusprinsessen (1926).

På grunn av sin jødiske avstamming måtte Kálmán forlate Wien og Østerrike i 1938. Han emigrerte først til Paris og derfra til USA i 1940. Der virket han som dirigent og komponist av amerikansk underholdningsmusikk. Han ble utnevnt til æresdoktor ved New York City College og Music. I 1945 drog han tilbake til Europa og slo seg ned i Paris. I 1949 kom han tilbake til Østerrike, men foretrakk å leve i Paris fra 1951.

Emmerich Kálmán døde i 1953, hans siste verk Arizona-Lady ble fullført av hans sønn Charles og urframført i Bern i 1954. Sammen med Franz Lehár har han æren for wieneroperettens store popularitet i mellomkrigstida. Han ligger gravlagt på Zentralfriedhof i Wien.

Operetter med sted og dato for urframføringer[rediger | rediger kilde]