Hopp til innhold

Eminönü

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yeni-moskeen

Eminönü er en bydel og en tidligere kommune i den historiske delen av Istanbul, på neset mellom Det gylne horn og Marmarahavet. Den tidligere kommunen er blitt del av kommunen Fatih.

Bydelen[rediger | rediger kilde]

Eminönü er historisk sett området på sørsida av Galatabrua. Området var det sentrale forretningsdistriktet i byen under Det osmanske riket, og er stadig et viktig sted for handel.

Bydelen er et knutepunkt for kollektivtrafikk i Istanbul, med busser, trikk (linje Eminönü-Zeytinbu), tog og ferger.

Eminönü har mange historiske monumentalbygg, blant annet Yeni-moskeen (Yeni Camii), Rüstem Pasha-moskeen, Abdül Hamit-mausoleet, Cagaloglu-badet, hovedpostkontoret (Merkez Postanesi) og Sirkeci-stasjonen (Sirkeci Garı).

Allerede under Det bysantinske riket var Eminönü en sentral handelsplass, dit bysantinerne brakte frukt, grønnsaker og korn for omsetning. I dag ligger stadig kryddermarkedet, eller det egyptiske markedet, i Eminönü.

Bydelen hadde en gang et stort jødisk kvarter. De første jødene var karaitter og kom på 1000-tallet, etter at de var blitt fordrevet fra Europa. I 1660 måtte de flytte lengre opp i byen på grunn av bygginga av Yeni-moskeen.

Kommunen[rediger | rediger kilde]

Kommunen Eminönü dekket et område på 4,9 km² av halvøya som dannes av Det gylne horn og Marmarahavet. Det tilsvarer utstrekninga av den byen som Konstantin den store grunnla på 300-tallet, og som fikk navnet Konstantinopel, etter at den eldre byen Bysants på samme sted var blitt for trang.

Kommunens folketall er i dag 65 000. Befolkninga i Eminönü hadde en levestandard som var blant den laveste i Istanbul. Samtidig er Eminönü den mest turistifiserte delen av byen, ettersom en lang rekke av de store moskeer, palasser og basarer som regnes som viktige turistmål ligger her. Eminönü framstår derfor som et sted der en over korte avstander kan se kontrasten mellom overveldende offisiell prakt og fattigslige boligkvarterer.

Kommunen bestod av et stort antall bydeler eller kvarterer med egne navn: Eminönü, Sirkeci, Alemdar, Sultanahmet, Tahtakale, Mahmutpaşa, Süleymaniye, Beyazit, Laleli, Cemberlitas, Cağaloglu, Kumkapi, Gedikpasşa, Yenikapı, Vefa, Unkapani, Mercan, Çarsikapi og Sultanhamam.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]