Emily Davison

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Emily Davison

Emily Wilding Davison (født 11. oktober 1872 i Blackheath i London, død 8. juni 1913 i Epsom) var en britisk suffragett, som er kjent for at hun kastet seg foran «Amer», hesten til kong Georg V, under Epsom Derby den 4. juni 1913 og døde av skadene fire dager senere. På grunn av dette er hun ofte kjent som «suffragette-martyren».

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Davison fikk universitetsutdannelse, først fra Royal Holloway College i London, og deretter fra studier i engelsk språk og litteratur ved St Hugh's College i Oxford. Kvinner kunne på det tidspunkt ikke få en universitetsgrad i Oxford, og Davison fikk beste resultat på sine eksamener uten å få den tittel og de muligheter en mann i tilsvarende situasjon ville fått.

Kvinnesak[rediger | rediger kilde]

I 1906 fikk hun inn i Women's Social and Political Union (WSPU), og tok straks del i organisasjonens mer militante aktiviteter. Hun ble arrestert og fengslet for forskjellige forhold, blant annet fysisk angrep på en person hun trodde var David Lloyd George, som da var Chancellor of the Exchequer. Mens hun satt i Holloway fengsel begynte hun en sultestreik, og da hun ble tvangsmatet forsøkte hun å begå selvmord i protest.

Natten folketellingen i 1911 ble foretatt gjemte hun seg i et skap i Palace of Westminster, slik at hun lovlig kunne oppgi adressen «House of Commons» på skjemaet. Tony Benn har avslørt at han i hemmelighet plasserte en minneplakett i dette skapet.

Det er uklart hva som var hennes umiddelbare mål med protesten i Epsom. Tradisjonelt har det blitt sagt at hun kastet seg under hesten, men film fra hendelsen og andre indisier har senere fått en rekke historikere til å mene på at hun ikke hadde tenkt seg å begå selvmord, men bare ville stoppe kongens hest, eller til og med bare ville krysse banen, for å skape publisitet. Hun hadde kjøpt en tur/retur-billett til toget, og filmen av hendelsen antyder at hun gikk ut i banen på et tidspunkt hvor hun kan ha trodd at alle hestene hadde passert.

Noen vitner hevdet at de så at hun prøvde å rive kongens hest overende; andre mener at dette er vanskelig å forene med at hun bar et banner og dermed ikke hadde hendene fri. Uansett hva hennes tanke med protesten var ble hun trampet ned av hesten og fikk et alvorlig kraniebrudd. Hun døde etter fire dager på sykehus, uten å ha kommet til bevissthet.

Davison er gravlagt på kirkegården til St. Mary the Virgin kirke i Morpeth i Northumberland. En stor folkemengde fulgte hennes båre. På gravstenen står WSPUs slagord «Deeds not words» («Handlinger, ikke ord»).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]