Emballasjeavgift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Emballasjeavgift (avgift på drikkevareemballasje) er en særavgift til statskassen.

Avgiften på drikkevareemballasje ble innført i 1974. Dagens avgiftssystem består av en miljøavgift og en grunnavgift. Avgiftsplikten oppstår ved produksjon og ved innførsel.

Grunnavgiften på engangsemballasje for drikkevarer[rediger | rediger kilde]

Grunnavgiften på engangsemballasje ilegges drikkevareemballasje som ikke kan brukes om igjen i sin opprinnelige form (engangsemballasje). Avgiften skal stimulere til en overgang fra engangsemballasje til gjenbruksemballasje og dermed bidra til å redusere avfallsmengden.

I 2010 er avgiftssatsen 1,02 kroner per stykk.

I 2008 var statens inntekter fra grunnavgiften på engangsemballasje 730 mill. kroner.

Miljøavgift på drikkevareemballasje[rediger | rediger kilde]

Miljøavgiften på drikkevareemballasje skal prise kostnadene ved at drikkevareemballasje havner som søppel i naturen. Avgiften er utformet slik at emballasje av henholdsvis glass, metall og plast/kartong har ulike avgiftssatser. Differensieringen er begrunnet med at ulik type emballasje gir ulik miljøskade i naturen. Miljøavgiften er også gradert etter returandel, slik at emballasje som inngår i godkjente retursystemer får redusert miljøavgiftssats etter returandelen. Ved returandel på 95 pst. eller høyere faller avgiften bort. Det er Miljødirektoratet som godkjenner retursystemer og fastsetter returandel.

I 2010 er avgiftssatsene 4,97 kroner per stykk for glass og metall, 3,00 kroner per stykk for plast og 1,24 kroner per stykk for kartong og papp.

I 2008 var statens inntekter fra miljøavgiften på drikkevareemballasje 496 mill. kroner.

Protest mot returavgift på melk- og juicekartonger[rediger | rediger kilde]

Statssekretær i Miljøverndepartementet i 2005, Henriette Westhrin, var en av de som forsvarte innføringen av returavgift på melk- og juicekartonger.[1][2] Siden da har en ukjent person sendt tomme melkekartonger til Westhrins jobb-adresse i protest.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Straffer oss med dyrere melk». www.dagsavisen.no (norsk). Besøkt 15. november 2020. 
  2. ^ «Ny avgift gir dyrere melk og juice». www.bt.no. Besøkt 15. november 2020. 
  3. ^ Lange, Fredrik Borchgrevink. «Tidligere statssekretær har fått tilsendt tomme kartonger av anonym mann i 15 år». Nationen. Besøkt 15. november 2020. 
  4. ^ Rivrud, Kristin (30. oktober 2020). «Ukjent mann sender tomme melkekartonger til Henriette». NRK. Besøkt 15. november 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]