Elveng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Elveng er ei bygd i Bjugn kommune i Trøndelag. Den ligger sør for Breiåa (Storelva) i Teksdalsvassdraget, rundt 15 kilometer øst for kommunesenteret Botngård. Elveng ble ryddet og dyrket på midten av 1930-tallet i regi av bureisningsselskapet Ny Jord, og bygda ble derfor lokalt ofte kalt Nyjord eller "NyJorda" av lokalbefolkningen. Fylkesvei 710 går gjennom bygda.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Elveng er preget som jord og skogbruksbygd med melk og kjøttproduksjon av storfe og småfe. Bjugn Bilopphuggeri holder stand her.

Friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Nordelva har sin passasje rennende gjennom grensen til Rissa kommune. Det er også store jaktmuligheter på småvilt og storvilt. Gjøljavatnet er den største innsjøen for stedet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nyjord har en lang historie tilknyttet Fosenhalvøya. Mektige Fru Inger av Austrått hadde landområder her som ble senere skilt ut ved salg på midten av 1800 tallet. Storgodset Varghiet Skoger har sitt hovedsete i denne lille bygdegrenda. Skogselskapet disponerer 55 000 dekar jord til disposisjon. Historien til gården strekker seg fra år 1349 fra svartedauen til den er registrert med bosetting i 1625. Selskapet Jacob Digre i Trondheim kjøpte eiendommen Varghiet med tilhørende skog i 1869 og drev den til 1933 da de solgte bruket til neste generasjon. Grøtan Sagbruk AS under Varghiet som ble oppløst i 1993 hadde i perioden 1932 til 1936, Johan Richter som forstkandidat, senere industriutvikler for Orkla Skogindustri.

Under den annen verdenskrig var stedet Elveng med bosetting en redningsplass for mange rømte fanger fra Austråttleiren på Ørlandet. På flere gårder her fikk de god hjelp, både med mat og klær og nødvendig medisinsk behandling. Disse var Leonard Lilleli, Gunnhild og Peder Øyan på bureisningsfeltet, Reidar Rødsjø, Helge Gjølga mm.

Torsengsetra er eneste gjenværende husmannsplassen som er bevart i Bjugn kommune og som har regional kulturhistorisk verdi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Leth-Olsen, Sturla: Det nøtta lell! om bureisingsgrenda Elveng i Bjugn 1935-1985 (Bjugn, 1991)
  • Asbjørn Øksendal: Når Nøden er størst Nordenfjelske forlag (1969)
  • Gårdshistorie for Hegvik, Berge, Søtvik, Stallvik, Gjølga, Kipnesset, Dueskaret, Varghiet av Gudmund Eide (Bjugn Bygdatunlag 1999)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]