Elskeren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Jeg tenker ofte på dette bildet som jeg fremdeles er alene om å se og som jeg aldri har fortalt om. Det er der ennå, like stille og forunderlig. Av alle bildene av meg selv er det jeg liker best, det jeg kjenner meg igjen på, det som betar meg.»

Elskeren (L'Amant) er en roman av den franske forfatteren Marguerite Duras. L'Amant utkom første gang på Minuit i Paris i 1984. Førsteutgaven var på 146 sider. På norsk kom Elskeren første gang på Gyldendal i 1985, i oversettelse ved Anne Riis.

L'Amant ble en av de mest leste og omdiskuterte bøkene i Frankrike det året den kom ut. Romanen ble hedret med Goncourt-prisen, Frankrikes gjeveste litterære utmerkelse, i 1984.

Boken blir lett sett på som en selvbiografi, da den inneholder elementer fra Duras' eget liv, som oppveksten i kolonien i Indokina. Den navnløse jeg-fortellerens historie avviker imidlertid på en del punkter fra forfatterens biografi.

Historien er ikke kronologisk fortalt; hovedpersonens minner om fortida springer fram og tilbake i tid, slik at det blir opp til leseren å rekonstruere en sammenhengende historie.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken har en navnløs forteller; en aldrende forfatterinne skuer tilbake til sin oppvekst i Indokina i kolonitiden på 1920-tallet. Utgangspunktet til fortellingen er bildet som aldri ble tatt; av hovedpersonens reise over Mekong-floden der hun møter en styrtrik kineser. De blir elskere til tross for sterke hindringer. Han skal ekte en kvinne av eget land og stand, og hun er bare femten. De er begge klar over at forholdet er dømt fra begynnelsen av. Hun bringer skam over familien på grunn av aldersforskjellen, og ryktene om barneprostitusjon florerer i gata.

Hun skildrer en oppvekst med en vanskelig mor og to brødre; den yngste god og snill og den eldste en dominerende og hensynsløs gambler og opiumsmisbruker. Forholdet til kineseren tar slutt når hun flytter til Frankrike, og de møtes én gang seinere i livet. Hun realiserer drømmen om å bli forfatter, og vi får enkelte glimt inn i kunstnerkretser som hun vanker i Paris. Samtidig avdekkes bitvis familiemedlemmenes videre skjebne.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

L'amant ble filmatisert i 1992, i regi av Jean-Jacques Annaud.