Helsingør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Elsinore»)
Helsingør

Våpen

LandDanmarks flagg Danmark
RegionHovedstaden
KommuneHelsingør
Postnummer3000
Retningsnummer49
Befolkning47 364[1] (2018)
Nettsidewww.helsingor.dk/
Kart
Helsingør
56°02′10″N 12°36′38″Ø

Helsingør er en by i Danmark og senter for Helsingør kommune. Byen har 36 407 innbyggere (2014) av kommunens totale 61 000. Den ligger på Sjælland ved den smaleste delen av Øresund. Havnen har bilferge til Helsingborg i Skåne. Helsingør utgjør sammen med København den danske del av Øresundsregionen. Helsingør er Harstads vennskapsby.

På engelsk kalles byen av og til Elsinore, som i Shakespeares skuespill Hamlet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Helsingør er opprinnelig plassert på den ytterste spissen av Nordsjælland, på en liten stripe hevet landjord fra siste istid.

Byen nevnes første gang i 1231 som en liten by ved Flynderborg. I 1426 får byen utvidede byrettigheter av Erik av Pommern, som samtidig flyttet bebyggelsen til området omkring Sankt Olai-kirken. Omkring samme tid innførtes Øresundstollen, hvilket betød en kraftig stigning i handelen i Helsingør. Tollen gikk direkte til kongen, men når skipene allikevel skulle legge til for å betale toll, kunne de likeså godt proviantere. Øresundstollen har hatt en avgjørende innflytelse på Helsingørs historie. Slottet Krogen ble anlagt som en direkte følge av den. På 1500-tallet gjennomgikk slottet om omfattende ombygging og ble samtidig omdøpt til Kronborg.

Kronborg slott

Helsingør ble på den måten avhengig av skipsfarten på godt og ondt. I krigs- og ulykkestid kunne det umiddelbart merkes i Helsingør, som for eksempel under pesten i 17101711 som drepte 1/3 av byens innbyggere.

Til gjengjeld kom de utenlandske idéene raskt til Helsingør i kraft av den omfattende kontakten med utenlandske handels- og sjøfolk som Øresundstollen gav. Påvirkningen kan idag blant annet ses på mange bygninger omkring i Helsingør.

Øresundstollens opphevelse i 1857 satte byen i dyp økonomisk krise, da skipene ikke lenger behøvde å ankre opp for å betale toll. Men allerede i 1882 begynte et nytt kapittel i Helsingørs historie, da Helsingør skibsværft og maskinbyggeri A/S åpnet. Dette ble startskuddet til industrialiseringen i Helsingør.

I 1892 ble fergeforbindelsen til Helsingborg åpnet, og da Kystbanen åpnet i 1897, ble Helsingør til et trafikknutepunkt til resten av Skandinavia.

I 1930-årene vokste Helsingørs befolkning betraktelig og byens areal ble tredoblet frem til 1970-tallet.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Helsingør har vært forskånet for store branner; derfor består en stor del av sentrum i dag av hus fra 1500 til 1800-tallet. Det er især de to store kirkebygningene som dominerer Helsingør. Byens domkirke, Sankt Olai-kirken er byens eldste bygning, de eldste delene av kirken stammer fra 1200-tallet, da den var på størrelse med en liten romansk landsbykirke. Kirken som den står i dag er imidlertid fra 1559. Kirken er bemerkelsesverdig på grunn av de mange innvendige utsmykningene, hvoriblant kalkmaleriene og prekestolen bør fremheves.

Ved siden av domkirken finnes Karmelitterklosteret, som i dag står som det best bevarte klosteranlegg i hele Norden. Især imponerende er de nyrestaurerte kalkmaleriene og orgelet, som stort sett ser ut som det gjorde i 1660-årene, da den berømte organisten Diderich Buxtehude spilte på det.

Helsingør er blant annet hjemsted for LO-skolen og Den Internationale Højskole.

Helsingør Theater. Det gamle teatret er revet. Det ble gjenoppbygd i 1961 i Den Gamle By i Århus, hvor det i dag brukes til kulturelle begivenheter.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]