Else Marie Jakobsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Else Marie Jakobsen
Født 28. februar 1927
Kristiansand
Død 12. desember 2012
Kristiansand
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Vest-Agder fylkes kulturpris

Else Marie Jakobsen (født 28. februar 1927 i Kristiansand, død 12. desember 2012 i Kristiansand[1]) var en norsk designer og tekstilkunstner bosatt i Kristiansand. Hun ble utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole 1946–1951 og studerte senere på et gobelinverksted i NederlandDe Knipscheer (1950). Hun var en periode fra 1951 designer på Høie fabrikker i Kristiansand. Samtidig begynte hun å lage billedtepper. Hennes debututstilling ble holdt i Kunstnerforbundet I Oslo i 1966.

Hun var aktiv som kunstner og tok på seg oppdrag (2008). I tillegg har hun vært aktiv som foredragsholder i bygder og byer over hele Norge, og også i andre land. Hun er mor til journalisten Marianne Jakobsen.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Else Marie Jakobsens alterteppe «Fra tornekrone til seierskrone» fra 1979 i Søndre Slagen kirke symboliserer Jesu seier over døden og mørket, over korset og smerten.
Majorstuen kirkes frontparti med Else Marie Jakobsens billedvev Det kristne håp, 1985/86, 800x700

Som designer er Else Marie Jakobsen premiert i konkurranser i Italia, Sverige og Norge.

Som tekstilkunstner har hun vunnet utsmykningskonkurranse om realfagbygget ved Universitetet i Bergen (90 kvadratmeter) , Erkebispegården i Trondheim (30 kvadratmeter), Kristiansand Tinghus.

Else Marie Jakobsen er ikke minst kjent for sitt arbeid med altertavler. Hun har laget 33 altertavler i inn- og utland, blant annet i København, Minnekirken i Villajoyosa, Spania[2] og Emiratene. Hun har vevd 535 billedtepper til private hjem og offentlige bygninger.

Innkjøpt av Norsk kulturråd, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Sørlandets kunstmuseum, Museum for religiøs kunst i Reykjavík og flere andre.

Jakobsen har deltatt på utstillinger i blant annet Riga, Vilnius, Münster, Lethword, København, Orléans, Slovakia + vandreutstillinger i bl.a. USA og Danmark. Hun har også deltatt på Tekstilbiennalen i Lausanne.

Verv[rediger | rediger kilde]

Else Marie Jakobsen har vært representant for KrF i Kristiansand bystyre. Har vært jurymedlem for Nordisk Tekstiltriennale, Høstutstillingen og Sørlandsutstillingen.
Forkvinne for Bildende Sørlandskunstnere 1973-1975.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Å veve med tusen trøer og tråder er ikke nok. Billedvevens vei er øynene, hånden og hjertet. Dette tilsammen skaper tekstilkunst.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Ytterligere data om Else Marie Jakobsen finnes i følgende oppslagsverk:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Else Marie Jakobsen er død
  2. ^ Minnekirken

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]