Else Marie Jakobsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Else Marie Jakobsen
Født28. feb. 1927[1]Rediger på Wikidata
Kristiansand
Død12. des. 2012[1]Rediger på Wikidata (85 år)
Kristiansand
BeskjeftigelseDesigner, kunstner, tekstilkunstner Rediger på Wikidata
Utdannet vedKunsthøgskolen i Oslo
Kristiansand katedralskole Gimle
Statens håndverks- og kunstindustriskole
NasjonalitetNorge
UtmerkelserVest-Agder fylkes kulturpris (1983)

Else Marie Jakobsen (født 28. februar 1927 i Kristiansand, død 12. desember 2012 i Kristiansand[2]) var en norsk designer og tekstilkunstner bosatt i Kristiansand.

Hun ble utdannet fra Statens håndverks- og kunstindustriskole 1946–1951 og studerte senere på et gobelinverksted i NederlandDe Knipscheer (1950). Hun var en periode fra 1951 designer på Høie Fabrikker i Kristiansand. Samtidig begynte hun å lage billedtepper. Hennes debututstilling ble holdt i Kunstnerforbundet i Oslo i 1966.

Hun var aktiv som kunstner og tok på seg oppdrag så sent som i 2008. I tillegg var hun aktiv som foredragsholder i bygder og byer over hele Norge, og også i andre land. Hun var mor til journalisten Marianne Jakobsen.

Kunstnerisk virke[rediger | rediger kilde]

Else Marie Jakobsens alterteppe «Fra tornekrone til seierskrone» fra 1979 i Søndre Slagen kirke symboliserer Jesu seier over døden og mørket, over korset og smerten.
Majorstuen kirkes frontparti med Else Marie Jakobsens billedvev Det kristne håp, 1985/86, 800x700

Som designer ble Else Marie Jakobsen premiert i konkurranser i Italia, Sverige og Norge.

Som tekstilkunstner vant hun utsmykningskonkurranse om realfagbygget ved Universitetet i Bergen (90 kvadratmeter) , Erkebispegården i Trondheim (30 kvadratmeter), Kristiansand Tinghus.

Else Marie Jakobsen var ikke minst kjent for sitt arbeid med altertavler. Hun laget 33 altertavler til kirkebygg i inn- og utland, blant annet i København, Minnekirken i Villajoyosa, Spania[3] og Emiratene. Hun vevde også 535 billedtepper til private hjem og offentlige bygninger.

Jakobsens arbeider ble Innkjøpt av blant andre Norsk kulturråd, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Sørlandets kunstmuseum og Museum for religiøs kunst i Reykjavík.

Jakobsen deltok på utstillinger i blant annet Riga, Vilnius, Münster, Lethword, København, Orléans, Slovakia + vandreutstillinger i bl.a. USA og Danmark. Hun deltok også på Tekstilbiennalen i Lausanne.

Verv[rediger | rediger kilde]

Else Marie Jakobsen ble valgt inn i Kristiansand bystyre som representant for KrF. Hun var jurymedlem for Nordisk Tekstiltriennale, Høstutstillingen og Sørlandsutstillingen.
Hun var forkvinne for Bildende Sørlandskunstnere 1973-1975.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Å veve med tusen trøer og tråder er ikke nok. Billedvevens vei er øynene, hånden og hjertet. Dette tilsammen skaper tekstilkunst.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b KulturNav, KulturNav-ID f9472c72-1edc-4c37-a7f5-3393d8f2e3e1, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Else Marie Jakobsen er død
  3. ^ Minnekirken
  4. ^ Dahlin, Liv Klakegg (28. september 2014). «Else Marie Jakobsen». Norsk biografisk leksikon (norsk). Besøkt 23. januar 2019.  "Hun ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1998 og har mottatt Vest-Agder fylkes kulturpris."

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Ytterligere data om Else Marie Jakobsen finnes i følgende oppslagsverk:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]