Flekkdammott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Elophila nymphaeata»)
Flekkdammott
Nomenklatur
Elophila nympheata
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
flekkdammott[1]
(stor dammott)
Hører til
Nymphulinae,
gressmott,
Pyraloidea,
sommerfugler
Økologi
Habitat: ved dammer og små vann
Utbredelse: vanlig i sørlig Norge
 ?

Flekkdammott (Elophila nymphaeata) er en sommerfugl i gruppen av gressmott (Crambidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Vingespennet er 20-30 millimeter bredt. Kroppen er lys og nesten hvit med lyst brune flekker (ringer) på hvert av leddene i bakkroppen. Vingene er lyst brunlige i en slags kastanjefarge. De har flere hvit linjer og runde flekker. Beina er lyse og de lange trådformede antennene er mer lyst brune.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Flekkdammott finnes ved dammer og vann, små sakterennende bekker og elver.

De voksne flyr i mellom juni og august og er aktive i mørke (nattaktive). Om dagen sitter den og hviler i vegetasjonen ikke langt fra strandkanten. Den skremmes lett opp og flyr et lite stykke før den setter seg til ro.

Eggene legges på undersiden av vannliljeblad og på tjønnaks. Larvene lever i ferskvann. De nyklekte larvene minérer i bladet. Eldre larver lager et lite hus av plantedeler for å beskytte seg mot rovdyr.

Flekkdammott tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der sommerfuglens indre og ytre organer endres.

Den bruker ett år på utviklingen. Etter overvintringen forpupper de seg i en kokong de spinner. De nyklekte sommerfuglene forlater vannet samtidig som de klekker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Flekkdammott er ikke uvanlig sør for Dovre, men er funnet også i indre Sør- og Nord-Trøndelag.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 21. juli 2020. Besøkt 21. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aarvik, Leif, Berggren, Kai, Hansen, Lars Ove. 2000. Norges Sommerfugler. Catalogus Lepidopterorum Norwegiae. Norsk entomologisk forening. 192 sider.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]