Elna Munch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elna Munch
FødtElna Elisabeth Sarauw
13. juni 1871Rediger på Wikidata
Petersværft
Død17. nov. 1945Rediger på Wikidata (74 år)
København
BeskjeftigelsePolitiker, kvinnesaksforkjemper Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedKøbenhavns Universitet (studieretning: matematikk)
EktefellePeter Rochegune Munch
FarConrad Sarauw
PartiRadikale Venstre
NasjonalitetKongeriket Danmark

Elna og Peter Munchs gravminne på Vestre Kirkegård i København

Elna Elisabeth Munch (født 13. juni 1871, død 17. november 1945) var en dansk politiker, lærer og kvinnesaksforkjemper. Hun representerte partiet Det Radikale Venstre.

I tillegg til å være politiker selv var hun gift med en minister; Peter Rochegune Munch. Sammen fikk de ett barn.

Elna tok studentereksamen i 1891, og i 1896 tok hun som den andre danske kvinne cand.mag-grad i matematikk ved Universitetet i København. Kun Thyra Eibe hadde denne utdanningen før henne, hun gikk ut året før. Fra 1891 fungerte hun også som lærer ved flere høyskoler.

Da det gamle Venstre ble oppløst og erstattet av Det Radikale Venstre (RV) ble dannet i 1905 var hun blant de første kvinnene i ledelsen, sammen bl.a. Johanne Rambusch. Partiet hadde en sterk likestillingsprofil. I perioden 191835 satt hun på Folketinget, etter at hun i 1918 var en av de fire første kvinnene på Folketinget etter grunnlovsendringen i 1915 som tillot at kvinner stilte til Folketingsvalg. De andre tre kvinnene som fikk plass i 1918 var Helga Larsen, Karen Ankersted og Mathilde Malling Hauschultz.

Elna bygde i tillegg opp den landsomfattende Landsforbundet for Kvinders Valgret (LKV) i 1907, som etterfulgte de lokale Politisk Kvindeforening, senere Københavns Kvindevalgretsforening. Johanne Rambusch var formann i LKV, Elna Munch nestformann.

Bøker[rediger | rediger kilde]

  • 1899 – Naturlære til Skolebrug

Kilder[rediger | rediger kilde]