Elling (figur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Elling er navnet på hovedpersonen i Ingvar Ambjørnsens bokserie over syv bøker om Elling. Det er fra flere hold spekulert på om Elling også er hovedpersonen i Ambjørnsens roman Opp Oridongo. Dette har forfatteren verken bekreftet eller avkreftet.

Det finnes ingen holdepunkter fra forfatteren for at Elling har noen bestemt diagnose.[trenger referanse] Likevel oppviser han mange likhetstrekk med personer diagnostisert med autisme. Elling fremstår som en person med mangel på sosiale antenner, "hang-ups" og liten evne til å se en sak fra noen annen synsvinkel enn sin egen. Han er svært kunnskapsrik, men kan i liten grad utnytte sine evner til noe praktisk. Han er en tenkende, undrende, fantaserende og drømmende person og lever mer eller mindre i sin egen verden. Mor til Elling het Kari, og hennes mor het Erna. Eĺlings far het Trygve, dette oppgis i Brødre i blodet, og vi får vite at han mistet livet i en sprengningsulykke i forbindelse med jobb, kort tid før Elling kommer til verden. Elling blir spilt av Per Christian Ellefsen i filmserien.

Ambjørnsen varslet i 2017 flere nye bøker om Elling. I påvente av bøkene, har Ambjørnsen reist på turné for å lese opp utdrag fra nytt Elling-stoff. Ambjørnsen lar også Elling skrive sporadiske blogginleggCappelen Damms nettsider.

Autoritetsdata