Ellen Ternan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ellen Ternan
Ellen Ternan.jpeg
Født3. mars 1839[1]Rediger på Wikidata
RochesterRediger på Wikidata
Død25. april 1914[2][1]Rediger på Wikidata (75 år)
FulhamRediger på Wikidata
Gravlagt PortsmouthRediger på Wikidata
Ektefelle George Wharton Robinson (1876–)[3]Rediger på Wikidata
Partner(e) Charles DickensRediger på Wikidata
Far Thomas Lawless TernanRediger på Wikidata
Mor Frances Eleanor JarmanRediger på Wikidata
Søsken Maria Taylor, Frances Eleanor TrollopeRediger på Wikidata
Barn Geoffrey Wharton Robinson, Gladys Eleanor Wharton RobinsonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata

Ellen Lawless Ternan (født 3. mars 1839, død 25. april 1914), også kjent som Nelly Ternan eller Nelly Robinson, var en britisk skuespillerinne som er mest kjent for sitt forhold med Charles Dickens.

Liv[rediger | rediger kilde]

Ternan ble født 3. mars 1839 i Rochester i Kent. Hun var den tredje av fire barn, inkludert en bror som døde som spedbarn, og en søster ved navn Frances (som senere ble Thomas Adolphus Trollope sin andre kone). Faren hennes var Thomas Lawless Ternan og moren hennes var Frances Eleanor Ternan, begge var skuespillere. Ternan debuterte på scenen i Sheffield som treåring sammen med to av søstrene. Ellen ble sett på den av søstrene med minst skuespillertalent, men jobbet veldig mye ute i provinsene,[trenger referanse] spesielt etter at faren hennes døde i oktober 1846, på Bethnal Green asyl.[4]

I 1857 oppdaget Dickens henne under en forestilling ved Londons Haymarket Theatre.[trenger referanse] Han hyret henne etter en anbefaling av sin venn, skuespilleren og forfatteren Alfred Wigan, sammen med moren hennes og søsteren Maria, i en oppføring av The Frozen Deep i Manchester i august 1857. Det var ikke uvanlig at skuespillerinner ble invitert til å opptre sammen med mannlige amatør-skuespillere; Fru Ternan spilte en skotsk pleier, Maria heltinnen Clara, and Nelly (Ellen) tok over en rolle for Katey Dickens, Dickens' 17 år gamle datter.[5] I midten av september 1857 dro Dickens og Wilkie Collins til Doncaster for å se Ellen i The Pet of the Petticoats ved Theatre Royal, og skrev til John Forster at forholdet mellom han selv og hans kone var dårlig; «Stakkars Catherine og jeg er ikke ment for hverandre, Det som nå må komme har jeg sett komme lenge».[6]

Dickens var 45 år når han møtte Ellen Ternan, og hun var 18 da, såvidt eldre enn datteren hans Katey. Det utviklet seg et forhold mellom Dickens og Ternan, men det ble holdt hemmelig. Ternan var smart og sjarmerende og interessert i litteratur og teater. Det ble alvor da Catherine Dickens i 1858 åpnet en pakke levert av en juveler fra London inneholdende et gullarmbånd ment for Ellen, samt et håndskrevet kort fra Charles. Ekteparet Dickens ble separert mai samme år, etter 22 års ekteskap.

Ternan forlot scenen i 1860, og ble økonomisk tatt hånd om av Dickens. Noen ganger reiste hun med han, og Dickens var på reise med Tiernan og hennes mor etter en reise til Frankrike da de havnet i togulykken ved Staplehurst rail crash den 9. juni 1865. Han vurderte å ta henne med til USA i 1867, men slo det fra seg i frykt for at de amerikanske avisene ville avsløre forholdet mellom han og Nelly. Hun bodde i hus som han eide under falskt navn i Slough og senere ved Nunhead. De kan ha fått et barn sammen som døde kort tid etter fødselen, men det finnes ingen gode kilder til dette da nærmest alle brev som omhandlet forholdet de i mellom ble brent. Dickens testamenterte £1,000 til Ternan da han døde i 1870, samt inntekt fra et fond som sikret henne økonomisk resten av livet.

I 1876, seks år etter at Dickens døde, giftet hun seg med George Wharton Robinson, som var 12 år yngre enn henne. Hun presenterte seg som 14 år yngre enn hun egentlig var (23 år istedenfor 37). De fikk en sønn, Geoffrey, og en datter, Gladys, og drev en skole for gutter i Margate. George døde i 1910, og hun flyttet til Southsea med sin søster Frances. Hun døde av kreft i Fulham i London i 1914.

Dickens Fellowship og Dickens' nærmeste familiemedlemmene benektet forholdet mellom Dickens og Ternan fra hans død i 1870 til hans siste gjenlevende barn døde i desember 1933, Henry Fielding Dickens. Flere forskere har skrevet om forholdet mellom Dickens og Ternan, inkludert Gladys Storey i 1939, Ada Nisbet i 1952, Felix Aylmer i 1959 og Katherine M Longley i 1985. Claire Tomalin skrev en biografi om Ellen Ternan 1990, som gjorde historien mer tilgjengelig for folk flest. I 2012 ga professor Michael Slater ut en oppsummering av hvordan forholdet ble kjent.

Film[rediger | rediger kilde]

Filmen The Invisible Woman fra 2013 portretterer Ternan forhold med Dickens. Ternan blir spilt av Felicity Jones og Dickens av Ralph Fiennes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6476t14, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ The Peerage, oppført som Ellen Lawless Ternan, The Peerage person ID p64206.htm#i642053, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ The Peerage person ID p64206.htm#i642053, besøkt 7. august 2020
  4. ^ The Invisible Woman, Claire Tomalin, p.53
  5. ^ Claire Tomalin, The Invisible Woman, p 72-73
  6. ^ Claire Tomalin, The Invisible Woman, p.102

Kilder[rediger | rediger kilde]