Elkouria Amidane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Elkouria «Rabab» Amidane»)
Elkouria Amidane
Født29. sep. 1985Rediger på Wikidata (38 år)
El Aaiún
BeskjeftigelseMenneskerettsaktivist Rediger på Wikidata
NasjonalitetVest-Sahara
UtmerkelserStudentenes fredspris (2009)

Elkouria Amidane (født 29. september 1985 i El Aaiún, Vest-Sahara) er en saharawisk student og menneskerettighetsaktivist. Siden det ikke er høyere utdanningsinstitusjoner i okkuperte Vest-Sahara, blir saharawisk ungdom tvunget til å studere ved universiteter i Marokko. Saharawiske studenter i Marokko blir diskriminert med hensyn til hvilke type fag de får studere. Det har også vært flere rapporter om fysiske overgrep på saharawiske studenter. Spesielt de som har uttrykt seg negativt om okkupasjonen eller har demonstrert for et fritt Vest-Sahara.

Elkouria Amidane har i flere år drevet en ikke-voldelig kamp mot okkupasjonen av Vest-Sahara og for rettighetene til saharawiske studenter. Dette har hun gjort gjennom demonstrasjoner og dokumentasjon av overgrep. Video og internett har vært typiske hjelpemidler i Amidanes arbeid. Hun har også vært aktiv internasjonalt for å spre informasjon og få økt bevissthet rundt problemstillingen.[1]

Amidane i Norge[rediger | rediger kilde]

Hun har vært i Norge to ganger og holdt foredrag og møtt politikere. Etter invitasjon fra Unge Venstre besøkte hun deres sommerleir i 2007. Etterpå møtte hun samtlige ungdomspartier, holdt foredrag på mange universiteter og høgskoler, samt hilste på statsminister Jens Stoltenberg på et AUF-arrangement. Under hennes andre besøk, i november 2007, ble hele hennes familie i El Aaiún arrestert. Fengslingen førte til en demonstrasjon utenfor den marokkanske ambassaden 10. november 2007 (bildet), som ble støttet av samtlige ungdomsparti og en rekke norske organisasjoner.

Studentenes fredspris 2009[rediger | rediger kilde]

4. februar 2009 offentliggjorde Studentenes fredspris at Elkouria Amidane tildeles Studentenes fredspris 2009.[2] Amidane mottok prisen i Trondheim 27. februar under den Internasjonale Studentfestivalen (ISFiT). Deretter deltok hun på en foredragsturne blant norske universiteter og høgskoler over hele landet.

Les også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]