Elitedivisionen (fotball)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elitedivisionen (fotball)
Land Danmarks flagg Danmark
Region UEFA
Grunnlagt 1994
Antall klubber 8
Nedrykk til 1. divisjon
Nasjonal cup DBUs Landspokalturnering for kvinder
Flest titler Brøndby (12)
Siste vinner Køge (2022–23)
Elitedivisionen 2023/24

Elitedivisionen er den danske kvinnefotballseriens øverste nivå. Som Toppserien er også Elitedivisionen semi-profesjonell. Ligaen har også gått under navnet 3F-ligaen etter at fagforbundet med samme navn ble hovedsponsor for både serien og cupen (det vil si DBUs Landspokalturnering for kvinder). Første sesong med det nye navnet var 2005/06-sesongen.

UEFA-ranking (2023)[rediger | rediger kilde]

UEFA-rangering foran 2023/24-sesongen.[1]

# Liga Poeng
6 Sveriges flagg Damallsvenskan 25 999
7 Tsjekkias flagg I. liga žen 25 166
8 Danmarks flagg Elitedivisionen 24250 
9 Portugals flagg Campeonato Nacional Feminino 24 000
10 Nederlands flagg Eredivisie Vrouwen 20 500

Historie[rediger | rediger kilde]

Danmark var riktignok tidlig ute med kvinnefotball, og det første danske mesterskap i fotball for kvinner ble avviklet i 1973. Imidlertid var ligafotball introdusert først i 1994.

Forhistorie[rediger | rediger kilde]

Ellen Becker var en dansk gymnastikklærer som etter et opphold i England bestemte seg for å danne en klubb i Fredericia. Englandsoppholdet kan ha vært inspirert av British Ladies football team, som dukket opp noen år tidligere. På tross av at Beckers lag fikk konkurranse fra en klubb i Odense, opplevde Becker det som problematisk «at drive sport i gymnastik- og fodboldsdragt udendørs».[2] Således ble dette forsøket relativt kortlivet.

Imidlertid var det gjort et nytt forsøk i 1959. Sykepleierne ved Centralsygehuset i Slagelse spilte fotball, delvis som veldedighet, i pausen mellom to omganger i en herreklubbkamp. Ukebladet Feminas utsendte reporter til kampen, Alf Mørkeberg, ble begeistret for det han så, og uttalte: «Så morsomt og afvekslende, at Feminas medarbejder blev klar over, at kvindefotbold har en fremtid for sig herhjemme».[3] Som resultat av dette og økende interesse, skapte ukebladet en pokalturnering, og dannet selv laget BK Femina. Laget fikk i begynnelsen gode betingelser i form av økonomi, trenere og oppmerksomhet fra ukebladet, men fra 1962 dalte interessen fra ukebladet og andre medier. Et år senere ble Dansk Kvindelig Fodbold Union (DKBU) dannet og var den ledende organisasjonen fram til DBU motvillig tok over organisering av kvinnefotball.

I 1968 deltok BK Femina på Danmarks vegne i en turnering i Tsjekkoslovakia. Billed Bladet fulgte dem og lagde artikler som kan kategoriseres som patroniserende, der utseende kom foran resultater.[4] Imidlertid gjorde Femina det så godt at de ble invitert videre til Europa, der de var med i en cup som ble kalt Europacupen. Femina kom til finalen, men tapte for Italia. Resultatet ga økt interesse, og Faxe bryggeri sponset landslaget i et uoffisielt verdensmesterskap i 1970 i Mexico. Femina møtte igjen Italia i finalen foran 50 000 tilskuere, og denne gangen vant Femina.

På tross av dette nektet DBU å involvere kvinnefotball i sin organisasjon. Rekrutteringen til DKBUs mesterskap var imidlertid så stor at over 200 lag ble meldt på, og det ble stor grobunn for rekruttering av spillere til et nytt landslagseventyr i Mexico, som arrangerte det andre uoffisielle mesterskap allerede i 1971. Denne gangen spilte Danmark i finalen mot Mexico, og de vant 3-0 foran omtrent 100 000 tilskuere. Den økonomiske suksessen som europacupen og verdensmesterskapene hadde, var delvis en grunn til at DBU nok engang takket nei til å ta med kvinnefotball, og det måtte press til fra UEFA for at de etter hvert skulle inkludere kvinnefotball. I 1972 ble fotball for kvinner også med i DBU.

Dansk mesterskap[rediger | rediger kilde]

I 1973 startet dansk mesterskap, og serien var i begynnelsen sterkt dominert av lag fra København og Ribe. Sistnevnte vant fem av de første åtte sesongene, mens de tre siste, i 1975, 1977 og 1980, ble vunnet av Feminina. Deretter tok B 1909 og HEI Århus over på 1980-tallet. Særlig HEI Århus hadde en imponerende periode, der de vant serien i seks sesonger, fra 1986 til 1991. Imidlertid tok Fortuna Hjørring over da serien gikk over til å bli Eliteserien.

Fra og med stiftelsen av Eliteserien til og med sesongen 2005/06 var det åtte lag som møttes tre ganger, og vinneren ble kåret etter sedvanlig tabellvis, mens dårligste lag rykket ned og det nest dårligste spilte kvalifisering. Etter en overgang i 2007/08 med ti lag, der de to nederste lagene rykket rett ned og de fire øverste spilte en sluttspillsrunde der de møtte hverandre to ganger, ble det fra og med 2008/09-sesongen slik at sluttspillrunden ble beholdt, mens det også ble dannet en nedrykkspulje der alle lag møtte hverandre én gang. I begge puljene er det slik at poengene fra den vanlige sesongen deles på to og tas med i sluttspillet. Ved oddetall rundes det opp.

Elitedivisionen har i hovedsak vært dominert av Brøndby og Fortuna Hjørring, de to eneste lagene som har kommet videre til Mesterligaen i fotball for kvinner. Fortuna Hjørring har til og med kommet til finalen i mesterskapet, som er en av grunnene til at Elitedivisionen rangerer så høyt at de danske lagene er seedet, og dermed får ha med to lag i mesterskapet.

Vinnere av det danske mesterskap i fotball for kvinner[rediger | rediger kilde]

Antall seriemesterskap[rediger | rediger kilde]

Oppdatert etter 2022–23.

Klubb Antall seriemesterskap
Brøndby 12
Fortuna Hjørring 11
HEI Århus 10
Ribe 5
B 1909
Femina 3
Køge
Odense 2

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.uefa.com/nationalassociations/uefarankings/womenscountry/#/yr/2023
  2. ^ Else Trangbæk: Kvindernes idræt : fra rødder til top, side 220.
  3. ^ Samme sted
  4. ^ Side 223, Trangbæk
Autoritetsdata