Elisabeth Åsbrink

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elisabeth Åsbrink
Født29. apr. 1965Rediger på Wikidata (58 år)
Göteborg
BeskjeftigelseJournalist, skribent, redaktør[1]
NasjonalitetSverige
SpråkSvensk[2]
UtmerkelserTorgny Segerstedts frihetspenn (2017)[3]

Elisabeth Katherine Åsbrink (født 29. april 1965 i Göteborg) er en svensk forfatter og journalist. Hun debuterte som forfatter med boken Smärtpunkten - Lars Norén, pjäsen Sju tre och morden i Malexander. Boken ble nominert til svenske Augustprisen i fagboksklassen 2009.

I 2010 fikk hun Jarl Alfredius stipend for at hun «med stor nyfikenhet och känslighet gång på gång förmår skildra dagens samhällsfrågor».

Med boken Och i Wienerwald står träden kvar vant Åsbrink Augustprisen for beste fagbok i 2011. Boken har etter det fått flere internasjonale priser.

I 2012 debuterte hun som dramatiker med stykket RÄLS, basert på autentiske protokoller fra et møte sammankalt av Hermann Göring i 1938, samt intervjuer med barneflyktinger fra Nazityskland. Hun har senere skrevet stykket Pojken och Det Sjungande Trädet om familien Hjertén-Grünewald, samt Dr Alzheimer om hukommelse og glemsel.

13. juli 2010 var Åsbrink vert i det svenske radioprogrammet Sommar i P1.

Och i Wienerwald står träden kvar[rediger | rediger kilde]

I august 2011 kom hun med boken Och i Wienerwald står träden kvar - basert på 500 brev skrevet til en gutt som kom til Sverige i 1939 på flukt fra nazistene, sendt fra hans foreldre i Wien. Boken vakte stor oppmerksomhet på grunn av de nya opplysningene om at IKEA-gründeren Ingvar Kamprad hadde vært overvåket av Allmänna Säkerhetspolisen, som i 1943 opprettet en mappe på ham med overskriften «nazist», samt at Kamprad i et intervju med Åsbrink i 2010 viste seg lojal med den svenske fascistlederen Per Engdahl.[4][5]

Boken er oversatt til norsk, engelsk, tysk, hollandsk, polsk, dansk og estnisk. I 2011 fikk Åsbrink Augustprisen i fagboksklassen for Och i Wienerwald står träden kvar. I 2013 fikk hun Dansk-svensk kulturfonds kulturpris for den, og i 2014 Ryszard Kapuściński-priset för litterära reportage.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Utgivelser på svensk[rediger | rediger kilde]

Utgivelser på norsk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]