Elisabeth Vreede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Elisabeth Vreede (født 16. juli 1879 i Haag, død 31. august 1943 i Ascona) var en nederlandsk matematiker, astronom og antroposof.

Hun var datter av en advokat mens moren var aktiv i veldedighet. Elisabeth Vreede kom i kontakt med teosofien allerede i oppveksten; begge hennes foreldre tilhørte denne åndsretningen. Hun studerte matematikk, astronomi, filosofi (særlig Hegel) og sanskrit i Leyden, var aktiv i studentlivet (bl.a. som grunnlegger av en båtklubb). I 1903 møtte hun første gang Rudolf Steiner. Etter å ha fullført utdannelsen i 1906 underviste hun i matematikk ved en høyere pikeskole. I 1910 flyttet hun til Berlin, hvor hun jobbet med en doktorgrad og av og til fungerte som sekretær for Rudolf Steiner. I 1914 flyttet hun til Dornach i Sveits, for å delta i arbeidet med det første Goetheanum. Ofte ble hun sett selv delta fysisk i arbeidet med å hugge og sage trær.

Under første verdenskrig reiste hun tilbake til Berlin, for å samarbeide med Elisabeth Rotten om å ta seg av krigsfanger. Etter krigen fattet hun stor interesse for Steiners tregreningsteori, og var den første som introduserte denne teorien i England. Hun begynte rundt 1918 arbeidet med å bygge Goetheanums bibliotek og arkiv.

I 1920 bygget hun et hus i Arlesheim hvor hun bosatte seg. Det var det andre huset bygget etter Rudolf Steiners idéer.

I 1924 ble hun leder for den matematisk-astronomiske avdelingen i Den frie høyskolen for åndsvitenskaper ved Goetheanum. Hun satt i ledelsen i Anthroposophische Gesellschaft fra 1925 til 1935.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]