Hopp til innhold

Elin Már Øyen Vister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elin Már Øyen Vister
Født30. juni 1976Rediger på Wikidata (47 år)
Oslo
BeskjeftigelseKunstner, komponist Rediger på Wikidata
Utdannet vedKunst- og designhøgskolen i Bergen
NasjonalitetNorge

Elin Már Øyen Vister (født 30. juni 1976 i Oslo) er en norsk kunstner og komponist bosatt på Røst i Lofoten/Lofuohta, født og oppvokst på Veitvet i Groruddalen, Oslo. Hens foreldre er fra Møre / Trøndelag og Hedemark/Østfold traktene. Hen er også kjent som en av pionerene innafor klubbmusikken; og har hatt radio program på NRK P3, Radio Nova og på britiske som DJ Sunshine.

Hen har en Master i billedkunst fra Kunsthøgskolen i Bergen og en master i lydkunst fra KUNO programmet Nordic Sound Art tilknytta KIT i Trondheim/Tråante.

Øyen Vister er en multikunstner som skaper sanselige arbeider og jobber med feltopptak, fler kanals lydinstallasjon, eksperimentell musikk og komposisjon, tekst og performance, skulptur og organisk materiale. Hen skaper ofte kunstneriske vandringer; sosiale koreografier som sender publikum ut av galleri rommet og inn i det offentlige rom - naturen.

Hen jobber med å dekonstruere og presentere alternativer til normativitet, nasjonalstaters selv-bilde og patriarkatets strukturelle makt overgrep i fortid og nåtid i sine arbeider. Mangfoldsbegrepet; biologisk, kjønna og kulturelt står sentralt i hens kunstneriske utforskning.

Hen lar seg inspirere av skeiv, øko-feministisk, urfolksmetode og perspektiver

Hen har siden 2009 arbeidet med det kunstneriske forskningsprosjektet Soundscape Røst.

Soundscape Røst har utvikla er en saktegående og stedsspesifikk kunstnerisk forskning som lytter til hvordan natur-kultur landskap og naturområder endrer seg som et resultat av klimaendringer og tap av bio-mangfold, og som undersøker hvordan sosialpolitiske føringer i samfunnet kan påvirke klangendringer i lokale lydlandskap. Soundscape Røst driver også “lydarkeologi” og søker etter Røsts lydlige natur- og kulturhistorie opp gjennom tidene gjennom muntlige fortellinger, bøker, artikler, kunst, bilder og film i arkiver.

Øyen Vister har en lyttende kunstnerisk metode inspirert av Pauline Oliveros Deep Listening estetiske filosofi og praksis.

I 2012 grunnla hen Røst AIR[1], en gjesteatelié ordning, fellesverksted og arrangør som holder til på Skomvær Fyr i sommersesongen og på Røstlandet. Røst AIR har vært samdrevet med en rekke kunstnere siden første sesong, sommeren 2013.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Røst AiR». www.fyr.no. 
  2. ^ «Info & Specs». Besøkt 11. august 2017. «Release September 2012» 
  3. ^ «Elin Øyen Vister». imdb.com. Besøkt 11. august 2017. «The Act of Killing, Sound Department, 2012» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]