Elin Grimstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elin Grimstad
Født6. nov. 1976[1]Rediger på Wikidata (47 år)
BeskjeftigelseSkribent, musiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Elin Grimstad (født 6. november 1976[2]) er en norsk musiker, animatør og forfatter fra Giske i Møre og Romsdal.[3] Hun er (per 2018) bosatt i Oslo. Grimstad debuterte litterært i 2012, med barneboka Månen som ville lyse som ei sol.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Grimstad utdannet seg i animasjonsfilm og skriving for barn ved Bath Spa University og ved Norsk barnebokinstitutt.[4]

Kunstnerisk virke[rediger | rediger kilde]

Musiker[rediger | rediger kilde]

Grimstad er medlem av bandet Je Suis Animal, som i 2008 ga ut platen Self-taught Magic from a book. Etter denne utgivelsen ble bandet invitert til å fremføre sin indie-pop på festivalen By:Larm i Oslo.[3]

Hun har også vært medlem av bandet Tiny Too, som har gitt ut flere plater på plateselskapet Fierce Panda Records.[5] Tiny Too bestod av Elin Grimstad, Hilde Stephanson og Isobel Jones.

Animatør[rediger | rediger kilde]

Som animatør startet Grimstad foretaket Grimfilm.[3] Hun kombinerer gjerne tradisjonelle animasjonsteknikker med figurteater.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Debutboken Månen som ville lyse som ei sol er en bildebok der Grimstad selv har illustrert sin egen tekst. Illustrasjonene ble til ved at hun møysommelig klippet ut tusenvis av figurer i papir av ulike kvaliteter. Disse figurene plasserte hun på glassplater som hun la lagvis, ti i høyden, på et stativ, hvoretter hun fotograferte motivene ovenfra. Teknikken vitner om hennes utgangspunkt og kompetanse innen animasjonsfaget, og hun har selv forklart hvordan arbeidsprosessen foregikk i en kortfilm som forlaget hennes publiserte på YouTube rett før boken ble lansert.[6]

Boken ble utgitt på Samlaget, som presenterte boken slik ved lanseringen:

«Kvart bilde er eit detaljrikt kunstverk, ei eiga verd med mykje å utforske både for barn og vaksne. Dette er ei uvanleg vakker bok, originalt og lett tilgjengeleg.»[3][7][8]

NRKs bokanmelder Anne Cathrine Straume var svært begeistret over bokdebuten, og slo fast at Grimstad hadde «lyktes på første forsøk»:[9]

«Elin Grimstad debuterer som barnebokforfatter med en sjeldent fin kombinasjon av tradisjon og innovasjon. Hva jeg mener med det? Jo, bildeboken "Månen som ville lyse som ei sol" åpner som et tradisjonelt titteskapsteater, et sånt lite et av tre eller papir fra 1800-tallet, der man kunne slå opp to dører og oppdage at der inne skjulte det seg en hel verden av dukker og figurer, som kunne stilles opp i ulike scener. Forsiden av boken viser nettopp en slik scene. På baksiden, når boken er lukket, er også teatrets dører boltet sammen, dagens forestilling er slutt.

(---)

Det er et virkelig mangfold i norske bildebøker for tiden, og viljen til å eksperimentere er stor. Øyvind Torseter (bøkene om Hasse, med Tore Renberg) og flere med ham har benyttet utklippsteknikker, men sjelden har jeg sett det så omfattende som her. Elin Grimstads uttrykk blir forbausende forfriskende.

"Månen som ville lyse som en sol" er en barnebokdebut det står respekt av.»[9]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Månen som ville lyse som ei sol, bildebok, Samlaget (2012)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ sceneweb.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Elin Grimstad - Forfatterkatalogen». Forfatterkatalogen. Besøkt 23. juni 2018. 
  3. ^ a b c d Rykkje, Karin (5. januar 2012). «Unge forfattere med nye bøker». Sunnmørsposten - smp.no. Arkivert fra originalen 23. juni 2018. Besøkt 23. juni 2018. 
  4. ^ Samlaget. «Elin Grimstad». Samlaget (norsk). Besøkt 23. juni 2018. 
  5. ^ «Tiny Too». www.fiercepanda.co.uk. Fierce Panda Records. Besøkt 23. juni 2018. 
  6. ^ Det Norske Samlaget (16. mai 2012). «Korleis ei unik biletbok vart til - "Månen som ville lyse som ei sol"». YouTube. Besøkt 23. juni 2018. 
  7. ^ «PRESSEMELDING: Unik biletbok laga med tusenvis av papirfigurar». Det norske Samlaget (norsk). 23. mai 2012. Besøkt 23. juni 2018. 
  8. ^ Samlaget. «Månen som ville lyse som ei sol». Samlaget (norsk). Besøkt 23. juni 2018. 
  9. ^ a b Straume, Anne Cathrine (24. mai 2012). «Månen som ville lyse som ei sol». NRK. Besøkt 23. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]