Eliminasjon kommunikasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Eliminasjon kommunikasjon (EK) er en praksis hvor en omsorgsperson bruker timing, signaler, og intuisjon for å imøtekomme spedbarns behov for å eliminere avfall. Omsorgspersoner prøver å gjenkjenne og reagere på babyens kroppslige behov og hjelpe dem med å urinere og avføre på et passende sted (f.eks. et toalett). Omsorgspersoner kan bruke bleier som en back-up hele eller deler av tiden, eller ikke i det hele tatt. EK legger vekt på kommunikasjon mellom omsorgsperson og barn, og hjelper dem begge med å bli kjent med og tilpasse seg barnets iboende rytmer og kontroll over vannlating og avføring.

Begrepet «eliminasjon kommunikasjon» er inspirert av tradisjonell praksis i mindre industrialiserte land og jeger-sanker kulturer[1]. Noen utøvere av EK begynner rett etter fødselen, andre venter lenger, men det optimale er å starte mellom null til fire måneder fordi babyens oppmerksomhet da er særlig sensitiv ovenfor kroppslige funksjoner[2]. Man kan praktisere EK på heltid, deltid eller bare innimellom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Home - DiaperFreeBaby». DiaperFreeBaby (engelsk). Besøkt 26. september 2017. 
  2. ^ «Elimination Communication 101: A Complete Introduction to Pottying Your Baby». Go Diaper Free (engelsk). Besøkt 26. september 2017.