Elia Ardiles Tronstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elia Ardiles Tronstad
Fødtnovember 1978Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseSanger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Musikalsk karriere
Sjangersinger/songwriter og Pop
InstrumentVokalist
Aktive år1998- idag
Tidligere band
Asi Es

Elia Ardiles, (født november 1978 i Argentina) er en norsk-argentinsk artist. Hennes fulle navn er Elia Ardiles Tronstad Hun vokste opp i Argentina som misjonærbarn, men flyttet hjem til Norge som konfirmant og har bodd i Norge siden 1993. Hun er utdannet sykepleier

Elia skrev sin første sang som 4-åring og gav i 1998 sammen med faren Miguel Ardiles og tvillingsøsteren Miriam Ardiles (under navnet Asi Es) ut sin første plate. I 2003 ble hun plukket ut til å spille på By:Larm og fremførte 10 sanger i singer/songwriter-sjangeren. Dette gav mersmak og alene tiden med gitaren ble en daglig rutine. I denne peridoen spilte Elia ofte på «åpen mikrofon»-kvelder på diverse pøbber.

I 2011 gjorde hun alvor av musikkarrieren da Leif Gjertviksen og John Roger Sørbøe fra LL Studio i Mandal tok kontakt, etter at de hadde forelsket seg i sangen «Leaving» som var lagt ut på Urørt.

Sangen ble spilt inn på nytt og utgitt november 2012 med god kritikk fra pressen. Med seg på singelen har hun flere av norges beste musikere. Stein Austrud (Lido Lido, Madcon m.fl), Anders Engen (Bjørn Eidsvåg, m.fl), Rolf Kristensen (Secret Garden m.fl) og Audun Erlien (Jarle Bernhoft, Nils Molvær m.fl).

Februar 2013 ble den spanske versjonen av sangen utgitt, da som «Hoy me despido» med gode tilbakemelding både i Norge og Argentina.

Gjennom nettsiden Urørt kom hun også i kontakt med filmprodusent Stein Eirik Simonsen som regisserte musikkvideoen til «Leaving» og «Hoy me despido».

Vinter 2012/2013 gikk Elia i studio sammen med produsent Stein Austrud. Resultat ble EP-en Diamonds gitt ut februar 2014.

Høsten 2015 var hun en av flere lokale artister som var med å lage CD gjennom organisasjonen Håp som idag er en stiftelse der pårørende til rusmisbrukere kan få hjelp og støtte.

Elia Ardiles har varmet opp for Ole Paus, Marion Ravn

Etter noen år med pause fra musikken er hun nå igjen aktuell med nye låter. Og nå vil hun gi ut musikk på norsk.

våren 2023 har hun sammen med Leif Gjertviksen i LL Studio jobbet med norsk musikk. Første singel kommer ut mai 2023.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]