Elián González-saken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eliáns reise fra Cuba til Florida

Elián González (født 6. desember 1993Cuba) er en cubanskfødt gutt som i 1999 ble funnet flytende på en bilring utenfor Florida. Moren til gutten druknet under flukten til USA. Gutten ble så tatt hånd om av slektinger i det eksil-kubanske miljøet i Miami. Hele saken førte til en krangel mellom cubanske myndigheter og USA, og etterhvert utviklet det hele seg til en storpolitisk affære mellom de to landene.

Bakgrunn for striden[rediger | rediger kilde]

Elian ble tatt hånd om av slektninger i Miami som hevdet at den 6 år gamle gutten var politisk flyktning og nektet å sende ham hjem igjen til faren på Cuba. Han ble raskt utnyttet til fulle som symbol på kampen mot Fidel Castro, mens det cubanske miljøet brukte ham til å mobilisere til massedemonstrasjoner mot USAs blokade av landet.

Til eksilkubanernes store frustrasjon bestemte innvandringsmyndighetene 5. januar 2000 at faren, Juan Miguel González, hadde foreldreretten, og at gutten måtte sendes hjem. Etter en endeløs rettsprosess og langvarige forhandlinger nektet grandonkelen Lázaro González å utlevere ham, og Elian ble til slutt hentet av amerikansk politi i en dramatisk kommandoaksjon i påsken. Eksilmiljøet i USA eksploderte i voldsomme gateprotester, mens Elian ble gjenforent med sin far, som var kommet til Washington fra Cuba for å hente ham. Det varte likevel enda noen måneder før USAs høyesterett bestemte at slektingene i USA ikke hadde rett til å søke asyl på guttens vegne, og dermed kunne far og sønn omsider dra hjem til Cuba i slutten av juni 2000.

Etter striden[rediger | rediger kilde]

Tilbake satt et frustrert eksilmiljø som i mange amerikanske øyne hadde avslørt seg selv som fanatikere som styrte USAs Cuba-politikk. Stikk i strid med eksil-kubanernes forhåpninger resulterte dramaet i stedet med at kongressen lettet noe på den da nesten 40 år gamle blokaden av Cuba.

Janet Reno, som var generaladvokat og som hadde gitt ordre om å gripe gutten med makt mottok kritikk for måten gutten ble hentet på.

I 2005 ble Elian intervjuet av 60 Minutes hvor han fortalte at han trivdes og at han betraktet Castro som en venn.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]